Željka Cvijanović Foto:Xinhua/Photoshot / Avalon / Profimedia

Kada se govori o Republici Srpskoj i porodicama političarima u ovom BiH entitetu, uglavnom se najčešće spominju Milorad Dodik i njegova deca Igor i Gorica. Međutim, postoji još jedna važna politička figura u Srpskoj čijoj porodici po pisanju medija iz BiH, u biznisu ide i više nego odlično. U pitanju je predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

PROČITAJTE JOŠ:

Poslovanje im očigledno ide od ruke, pa je porodica predsednice Željke Cvijanović odlučila sedinom maja ove godine da osnuje i treću firmu koja će se baviti poslovnim savetovanjem, piše portal Capital.ba.

Tri privatne firme

Reč je o preduzeću „Beta Inovatic“ sa sedištem u ulici Petra Kočića. Osnivač i direktor je Stefan Cvijanović, sin Željke Cvijanović. Preduzeće će poslovati kao društvo sa ograničenom odgovornošću.

Pored ove firme Stefan sa svojim ocem Aleksandrom ima i preduzeće „Prim“ čija je osnovna delatnost trgovina. Sa jednim zaposlenim ova firma je u 2019. godini imala 234.284 KM (oko 119.600 evra) prihoda i prijavila dobit od 44.617 KM (22.300 evra).

Sarađivali su sa Univerzitetsko-kliničkim centrom u Banjaluci. Stefan i Aleksandar su za UKC istraživali zadovoljstvo korisnika, za šta im je isplaćeno 6.000 maraka (oko 3.000 evra).

U privatnim vodama se oprobao i stariji sin Filip. Direktor je i suvlasnik firme “Pilon” koja se bavi građevinom.

Ipak, kako je vidljivo iz dostupnih poslovnih registara, ovo preduzeće već nekoliko godina nema prijavljenih finansijskih transakcija, prenosi Capital.ba.

Zaposlenje u državnoj firmi

Filip Cvijanović je, pre nego što se otisnuo u privatni biznis, 2014. godine dobio posao u državnoj firmi, Elektroprenosu BiH, pisao je 2017. godine sajt rtvbn.com.

Predsednica RS Cvijanović je njegovo zaposlenje tada branila činjenicom da je osim Filipa zaposleno još 94-oro ljudi i da niko nije znao da je on njen sin.

„On je diplomirani građevinski inžinjer koji završava i magisterij u Beogradu. Kombinuje posao sa završetkom tog studija i ja ne znam zašto bi bilo problem da uopšte se dete bilo kog pojedinca prijavi na konkurs, bude izabrano, a da pri tom rukovodstvo te kompanije ne zna čija su to deca“, izjavila je tada Cvijanovićeva .

Filip Cvijanović je zaposlen kao pripravnik u „Elektroprenosu BiH“ 2014. godine iako je imao najmanji prosek ocena u odnosu na ostalih 12 kandidata koji su se prijavili na to radno mesto. Izabran je kao prvi na listi kandidata sa najvećim brojem bodova, od kojih su presudni bili oni koje je dobio na intervjuu od članova komisije.

Mediji brujali o tome kako je zbrinula rođake

Muž predsednice RS Aleksandar Cvijanović direktor je Zavoda za izgradnju Banjaluka.

Godine 2014. godine mediji u BiH su pisali da je dever gospođe Cvijanović smešten u Republičku upravu za inspekcijske poslove, a poznat je slučaj Željkinog svekra Živojina, koji je kao penzioner dobio stan od Zavoda za izgradnju Banja Luka, a da on u toj ustanovi nije bio zaposlen ni dana.

Cvijanovići imaju svoj ogranak i u Ministarstvu poljoprivrede RS, pa je Jelena Cvijanović, uz malu pomoć strine Željke, prošle godine dobila posao saradnika u Agenciji za agrarna plaćanja, prenosi rtvbn.com.

Pisalo se da je navodno bilo dovoljno da Cvijanovićka pozove tadašnjeg ministra poljoprivrede Stevu Mirjanića, da se sredi konkursna procedura i da navodno Jelena Cvijanović dobije posao.

Željka Cvijanović Foto:EPA/ ALEKSANDAR GOLIC

Ko je Željka Cvijanović?

Željka Cvijanović, trenutna predsednica Republike Srpske, rođena je u Tesliću 1967. godine. U ovom mestu je završila osnovnu i srednju školu. Studirala je engleski jezik u Sarajevu, a diplomirala je u Banjaluci, gde i danas živi. Udata je za Aleksandara Cvijanovića.

Radila je kao profesor engleskoj jezika i to 15 godina, a onda i kao prevodilac u Misiji EU u BiH. Godine 2006. kada je Dodik izabran za predsednika RS, Cvijanović postala njegova savetnica, a područje njenog delovanja bile su evropske integracije i saradnja sa međunarodnim organizacijama.

Potom se našla na čelu ministarstva za ekonomske odnose i regionalu saradnju, a godine 2013. postala je premijerka nakon ostavke Aleksandra Džombića. Dodik ju je ponovo imenovao za mandatara za sastav nove vlade RS 2014. godine.

Godine 2018. izabrana je za predsednicu Republike Srpske, ali su kampanju obeležile optužbe vlasti i opozicije. Često kritikuje odnos evropskih zvaničnika prema vlastima u Srpskoj.

BONUS VIDEO: Zoran Milanović: Dodik je poslednji problem BiH

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar