Putovanje Foto: Shutterstock/Yau Ming Low
Foto: Shutterstock/Yau Ming Low

Za ulazak u Hrvatsku i Austriju mnogima više neće biti dovoljna samo potvrda o vakcinaciji. Razliku između onih koji će proći granicu i onih koji će morati da pokažu negativan test iako su vakinisani činiće datum kada su primili cepivo.

Pročitajte još:

Naime, ukoliko je vakcinacija izvršena pre više od devet meseci, oni koji žele da uđu u ove dve džave moraće da prilože negativan PCR ili antigenski test ili dokaz o preležanom koronavirusu ne stariji od šest meseci.

Pravilo koje retko koji turista zna zvanično je objavljeno na sajtu hrvatske policije. Kako se navodi, svi oni koji dolaze u ovu zemlju moraju imati potvrdu ne stariju od 270 dana od trenutka kada su primljene dve doze cepiva ili potvrdu ne stariju od 270 dana od primanja jedne doze vakcine koje se i inače prima u jednoj dozi (što se odnosi na cepivo prioizvođača Džonson& Džonson).

Na spisku vakcina koje Hrvatska priznaje navedene su i one koje je zvanično odobila Evropska agencija za lekove (EMA) – Moderna i AstaZeneka, ali i vakcine koje tek čekaju da budu formalno priznate – Sputnjik i Sinofarm.

Ove odredbe podstakle su nagađanja o uvođenju treće doze vakcine. Hrvatska je već najavila da će biti jedna od prvih država Balkana koja će vakcinisati svoje stanovništvo i trećom dozom. Načelnik Hrvatskog zavoda za javno zdravlje Krunoslav Capak nedavno je naglasio da je „ova opcija sve izvesnija“.

Foto:BETAPHOTO/HINA/Lana SLIVAR DOMINIC

„Prema mišljenju epidemiologa HZJZ-a s kojima dnevno o tome diskutujem, vrlo verovatno da treća doza možda i ranije nešto nego za opštu populaciju biti za one koji su imunokompromitovani ili uzimaju lekove koji deluju na imunitet“, rekao je.

I Austrija ima slično pravilo kao Hrvatska. Državljani Srbije mogu da uđu u Austriju ukoliko su vakcinisani jednom dozom priznate vakcine pre najmanje 22 dana, a najviše tri meseca. Kod lica koja su primila drugu dozu, od primanja prve doze ne sme da prođe više od devet meseci.

Ukoliko putnik ne ispunjava ove uslove mora predložiti negativan PCR ili antigenski test ili dokaz o preležanom koronavirusu, sa tim što i lekarski izveštaj i testovi moraju biti napisani na nemačkom ili engleskom jeziku i ne stariji od šest meseci. Moguće je preći granicu i sa potvrdom (takođe na navedenim jezicima) o neutrališućim antitelima, ne starijom od tri meseca.

Pooštravanje mera za nevakcinisane

Vakcinacija, Ima li gužvi na punktovima za vakcinaciju, prilog, emisija Među nama, Medju nama
Foto: Nova S

Istovremeno, sve veći broj evropskih država planira da spreči da nevakcinisani ljudi ovog leta dolaze u ugostiteljske objekte, poput barova i restorana. Pored Francuske, koja je uvela propusnice za ulazak u restorane, barove, muzeje, bioskope i za velika javna okupljanja, slično je uradila i Italija, s tim da odluka stupa na snagu 6. avgusta. Kovid propusnice ili sertifikate traže još i Hrvatska, Grčka, Portugal, Slovenija, Kipar, Crna Gora, Holandija.

BONUS VIDEO: Sve što niste znali o trećoj dozi vakcine

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar