Crna Gora plaze turizam
Crna Gora plaže Foto:Ana Vušović Marković

Crna Gora će dobiti Nacionalnu digitalnu KOVID potvrdu koja će biti u upotrebi od petka, 30. jula. Šta to znači za turiste iz Srbije?

Pročitajte još:

S obzirom da se u Crnoj Gori prihvata EU digitalni KOVID sertifikat, kao i svi digitalni sertifikati koji imaju QR kod, građani Srbije mogu da koriste Digitalni zeleni sertifikat koji se dobija na sajtu e-uprave (na ovom linku).

Digitalni zeleni sertifikat dostupan je od 12. maja na ovom linku.Ovaj sertifikat, pored ličnih podataka – imena, prezimena, JMBG-a, pola i broja pasoša, sadrži podatke da li je neko vakcinisan, broj primljenih doza, kao i datum primanja prve i druge doze. Takođe sadrži i rezultate PCR ili antigenskog testa.

Kada se QR kod očita organ koji ga proverava na uvid dobija sve pomenute podatke.

Istovremeno, postoji rešenje i za turiste koji poseduju potvrdu o vakcinaciji bez digitalno potpisanog QR koda. Oni mogu da verifikuju svoju potvrdu u bilo kojoj zdravstvenoj ustanovi i ona će važiti sve dok borave u Crnoj Gori. Oni koji nisu vakcinisani, moći će da dobiju potvrdu, uz priložen negativan PCR test.

„Ukoliko stranci nisu vakcinisani, moći će, kao i državljani Crne Gore, o svom trošku da urade PCR ili BAT test, i time dobiju našu potvrdu koja će biti neophodna za ulazak u diskoteke, noćne klubove i u unutrašnje prostorije kafića i restorana“, navodi se u saopštenju ministarstva zdravlja Crne Gore.

Crna Gora plaze turizam
Crna Gora plaže Foto:Ana Vušović Marković

Crnogorska nacionalna digitalna KOVID potvrda, po uzoru na EU digitalni KOVID sertifikat, a koja će biti dodatni digitalni alat za kontrolu i upravljanje pandemijom, sadržaće sledeće podatke:

– Da je osoba u celosti vakcinisana ili je primila prvu dozu vakcine protiv korona virusa;

– Datum i vreme negativnog PCR testa na korona virus (prihvata se negativan PCR test koji nije stariji od 72 sata);

– Dokaz da je osoba preležala infekciju korona virusom, odnosno dokaz da je prošlo manje od 180 dana od pozitivnog PCR testa;

– Dokaz o negativnom brzom antigenskom testu (prihvata se test koji nije stariji od 48 sati);

Foto: Ana Marković/Nova.rs

Kako se koristi i gde se preuzima Nacionalna digitalna KOVID potvrda?

Digitalna KOVID potvrda je besplatna i dostupna je u papirnom ili digitalnom obliku. Potvrda se može sačuvati i prikazati na mobilnom telefonu. Suštinska razlika između digitalne i papirne verzije potvrde ne postoji, jer je QR kod u obe verzije garant validnosti podataka koji se prikazuju.

S obzirom na to da Crna Gora generiše potvrdu o rezidentima i nerezidentima, koji u Crnoj Gori ispune jedan, ili više od gore navedenih uslova, digitalna KOVID potvrda će se izdavati kod bilo kog izabranog doktora, ili na bilo kom vakcinalnom punktu. Takođe, potvrdu mogu izdavati i sve ostale institucije zdravstvenog sistema.

Sve što je potrebno od dokumentacije da bi se izvadila digitalna potvrda jeste validan dokument, lična karta ili pasoš.

Kako se proverava Nacionalna digitalna KOVID potvrda?

Korišćenje digitalne KOVID potvrde je jednostavno.

Foto: Ana Marković/Nova.rs

Uz lični dokument, dovoljno je prikazati QR kod. Kada se on skenira na ekranu će biti prikazano ime i prezime i datum rođenja, kao i takozvani „sistem semafora“ za sve četiri kategorije: vakcinalni status, PCR test, eventualno obolevanje od kovida-19 i brzi antigenski test.

Ako je bilo koji od ova četiri elementa označen zelenom bojom, osoba ima status u skladu sa propisanim merama. Ovo je jako bitno zbog velikog interesovanja vlasnika i pružalaca usluga, a koji će biti u obavezi da, shodno merama, odrede osobu ili osobe koje će kontrolisati digitalne potvrde.

Digitalna KOVID potvrda je validna samo uz važeći dokument, ličnu kartu ili pasoš. Ona ne sadrži potpis i pečat, već je sigurnost obezbeđena digitalno potpisanim QR kodom.

Šta se dobija Nacionalnom digitalnom KOVID potvrdom?
Benefiti ovakvog sistema digitalne zaštite i upravljanja pandemijom odmah će biti vidljivi.

Mere koje se oslanjaju na pravovremene i tačne podatke olakšaće svakodnevicu građanima, a omogućiće donosiocima odluka da donose mere u skladu sa realnim kretanjem pandemije u Crnoj Gori, piše CDM.

BONUS VIDEO: Nove mere na snazi, a na žurkama do jedan krcato

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram