Foto: EPA/OLIVER WEIKEN

Stranci koji žive u Nemačkoj više neće morati da se odreknu svog pasoša kako bi dobili nemačko državljanstvo, a prema novim pravilima koja je izradilo ministarstvo unutrašnjih poslova, mogu da podnesu zahtev nakon samo pet godina boravka u zemlji.

U koalicionom sporazumu, vlada socijaldemokratskog kancelara Olafa Šolca pristala je da uvede „savremeni zakon o državljanstvu” 2021. godine, prenosi hrvatski portal Index.hr.

Drugi aspekti reforme uključuju ublažavanje uslova za nemački jezik za određene grupe i ukidanje ispita za državljanstvo za starije od 67 godina.

Trenutno stranci moraju da žive u Nemačkoj najmanje osam godina pre nego što mogu da podnesu zahtev za državljanstvo.

Prema nacrtu, skraćeni period od pet godina može se dodatno skratiti ako kandidati pokažu da su dobro integrisani, na primer odličnim uspehom u školi ili na poslu, volonterskim radom ili posebno dobrim poznavanjem jezika.

Deca rođena u Nemačkoj, čiji su roditelji stranci, takođe će moći da imaju dvojno državljanstvo.

Kako prenosi Index.hr, promene su deo sveobuhvatne reforme nemačke politike migracija i integracije koju sprovodi koalicija socijaldemokrata, zelenih i liberalne Slobodne demokratske partije.

Nemogućnost zadržavanja starog državljanstva pri dobijanju nemačkog smatra se najvećom preprekom za povećan upis stranaca, koji već duže vreme žive u Nemačkoj, u registar nemačkih državljana.

Građani Evropske unije mogu zadržati staro državljanstvo i nakon sticanja nemačkog pasoša.

BONUS VIDEO: Božinović i Pavlović: Koliko je realan državni udar u Nemačkoj

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar