Koliko su velike razmere rusko-ukrajinskog sukoba najbolje pokazuje podatak da se trenutna linija fronta na kojoj se svakodnevno bore zaraćene strane iznosi čak 2.450 kilometara, što je teritorija veća od ukupne dužine granica naše zemlje - čija dužina iznosi čak 2.397 kilometara.

Ako za reper uzmemo neku veću zemlju, recimo Francusku – vidimo da je dužina linije fronta u Ukrajini skoro jednaka polovini dužine francuskih granica koja iznosi 4.176 kilometara.

Pročitajte još:

Razmere sukoba ne izgledaju manje ni kada se uporede sa teritorijom Rusije – najveće države na svetu koja se prostire na dva kontinenta. Naime, ova zemlja ima kopnenu granicu dugu 20.241 kilometar, pa kada bismo na deo ove teritorije poželeli da „nalepimo“ dužinu ukrajinskog fronta vidimo da teritorija nikako nije neprimetna.

Inače, linija fronta praktično obuhvata čitavu istočnu granicu Ukrajine sa Rusijom. Najžešće bitke vode se u severnom delu oblasti Luganska, ali i na severu i severoistoku Ukrajine, ruske snage nastavljaju sa granatiranjem stambenih oblasti Harkova i ostalih severnih gradova.

Zelenski: Situacija najgora u Harkovu i Severodonjecku

Da ukrajinske snage trpe bolne gubitke u borbama sa ruskim trupama u gradu Severodonjecku na istoku zemlje i u oblasti Harkova, potvrdio je sinoć i ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

Harkov Foto: EPA-EFE/SERGEY KOZLOV

Zelenski je u svom obraćanju javnosti ponovio da je Ukrajini odmah potrebno moderno protivraketno oružje i dodao da ne može biti opravdanja da zemlje partneri odlažu isporuke oružja za Ukrajinu,

„Najžešće borbe, kao i do sada, vode se u Severodonjecku i drugim obližnjim gradovima i naseljima. Gubici su, nažalost, bolni“, priznao je Zelenski i pozvao ukrajinske snage da se drže „čvrsto“.

Prema njegovim rečima „što više gubitaka neprijatelj pretrpi na tom frontu, manje će imati snage da nastavi agresiju“.

Zelenski je potvrdio da Ukrajina trpi „bolne gubitke“ i u Harkovskoj oblasti, istočno od Kijeva, gde Rusija, nakon što je nedavno potisnuta, sada pokušava ponovo da ojača svoju poziciju.

Zvanični Kijev je saopštio da ukrajinske snage i dalje pokušavaju da evakuišu civile iz Severodonjecka nakon što je Rusija, u završnoj fazi višenedeljne bitke za region Donbas koji želi da stavi pod svoju kontrolu, uništila i poslednji most koji vodi do grada.

Sva dešavanja iz Ukrajine pratite na našem blogu uživo.

BONUS VIDEO: Vladimir Arsenijević uživo iz Harkova: Pomoć za prevremeno rođene bebe

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare