Foto: EPA-EFE/Ida Marie Odgaard

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš upozorio je da se svet suočava sa "opasnom epidemijom dezinformacija" o koronavirusu, sa štetnim zdravstvenim savetima, opasnim teorijama zavere i mržnjom koja se sve brže širi.

Gutereš je najavio inicijativu UN da „preplavi internet činjenicama i naukom kako bi se izborili sa navalom dezinformacija, otrova koji izlaže riziku još više života“.

„U vreme kada bi glavnu reč trebalo da imaju nauka i solidarnost, takozvani zdravstveni saveti izazivaju štete i šire se laži, a teorije zavere i mržnja zarazile su internet, stigmatizirajući i klevećući ljude i grupe“, upozorio je Gutereš.

„Svet se mora ujediniti protiv te bolesti“, rekao je on i ocenio da će vakcina pružiti poverenje i da pre svega treba verovati nauci, prenose agencije.

„Treba verovati novinarima i onima koji proveravaju podatke u nizu lažnih teorija i objava na društvenim mrežama. Velike kompanije društvenih mreža moraju učiniti više na eliminisanju mržnje i štetnih tvrdnji u vezi covida-19“, ocenio je Gutereš.

„Zajedno odbacimo laži i gluposti kako bi izgradili zdraviji, pravedniji i otporniji svet“, poručio je Gutereš.

 

ž

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram