Foto: EPA-EFE/EDUARDO MUNOZ / POOL

Generalna skupština Ujedinjenih nacija glasaće danas, na inicijativu zapadnih zemalja, o rezoluciji kojom bi se Rusija smatrala odgovornom za kršenje međunarodnog prava zbog napada za Ukrajinu, zbog čega bi morala da plati ratnu odštetu.

U nacrtu rezolucije, u koju je AP imao uvid, zaključuje se da je potrebno uspostaviti „međunarodni mehanizam reparacije za štetu, gubitke ili povrede“ nastale zbog “nepravednih postupaka“ Rusije protiv Ukrajine.

Rezolucijom se predlaže da 193 države članice Generalne skupštine UN, u saradnji s Ukrajinom, formiraju “međunarodni registar“ kojim bi se dokumentovale tvrdnje i informacije o šteti, gubicima i povredama koje je Rusija nanela Ukrajincima i njihovoj vladi, navodi Asošiejted pres.

„Zapadne zemlje pokušavaju, uz pomoć Generalne skupštine UN, da daju neki privid legitimiteta pokušajima prisvajanja zamrznute ruske imovine“, naveo je u nedelju uveče na Telegramu zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski.

Agencija RIA Novosti dodaje da je Poljanski istakao da „čak i nestručni ljudi razumeju da je u pitanju politizacija, kao i da bi usvajanje takvog dokumenta bilo bezvredno“.

„Generalna skupština čak ni nema ovlašćenja da se uključi u reparacije. Precizno rečeno, rusku imovinu zamrznutu na Zapadu“, rekao je Poljanski.

***

BONUS VIDEO: Uništene zgrade u oblasti Herson u Ukrajini, posle povlačenja ruske vojske

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar