Kiseli krastavci Foto:Magali Cohen / AFP / Profimedia

Australijski umetnik Metju Grifin prodaje neobičnu "skulpturu" u obliku kiselog krastavca uzetog iz Mekdonaldsovog čizburgera, a koji je zalepljen za plafon pomoću sosa za 6.000 dolara.

Grifin do subote ima izložbu u The Michael Lett Gallery u Oklandu na Novom Zelandu, gde je krastavac jedno od izloženih dela. Umetničko delo je – pomalo nemaštovito – nazvano „Pickle“ (eng. kiseli krastavac) i prodaje se za približno 6.000 američkih dolara.

Rajan Mur, direktor galerije Fine Arts u Sidneju, koji predstavlja Grifina, rekao je za Gardijan: „Humoristični odgovor na delo nije nevažeći – u redu je, jer je smešan.“

Dalje je rekao da Grifinov rad postavlja pitanja o „načinu na koji se vrednost i značenje stvaraju među ljudima“.

„Uopšteno govoreći, umetnici nisu ti koji odlučuju da li nešto nije umetnost – oni su ti koji stvaraju. Da li je nešto vredno i smisleno kao umetničko delo, to je način na koji mi kolektivno, kao društvo, biramo da to koristimo ili razgovaramo o tome“, pojasnio je.

„Koliko god ovo izgledalo kao kiseli krastavac pričvršćen za plafon – a tu nema nikakve izmišljotine, to je upravo ono što jeste – ima nešto u susretu s njim predstavljenim kao skulpturom“, dodao je.

***

BONUS VIDEO: Kakve su cene u ruskoj zameni za Mekdonalds

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare