Foto: N1/OS BiH

Jedinica oružanih snaga BiH za atomsko-biološko-hemijsku odbranu prvi put je angažovana za pomoć civilnim institucijama u epidemiji korona virusa i uspešno je sprovela dezinfekciju otvorenih površina i objekata u Maglaju.

Opštinske vlasti u Maglaju su početkom sedmice zatražile pomoć vojske, nakon što je taj grad u centralnoj Bosni naglo postao novo žarište epidemije jer je potvrđeno 114 slučajeva zaraze.

Po tome je Maglaj dospeo na drugo mesto u BiH po broju zaraženih, nakon Banjaluke, u kojoj je do sada otkriveno 487 zaraženih.

Vojska je poslala specijalizovanu jedinicu od 40 vojnika sa opremom, koji su objekte i otvorene prostore u Maglaju dezinfikovali, koristeći hemijska sredstva iz donacije Sjedinjenih Američkih Država.

Kako je istaknuto, pripadnici ABKO jedinice Oružanih snaga BiH ranije su prošli specijalnu obuku, koju je organizovala Nacionalna garda Merilenda u SAD.

Jedinica Oružanih snaga BiH angažovana je nakon što su članovi Predsedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić naveli da država ima potrebne resurse za pomoć civilnim institucijama u borbi protiv epidemije korona virusa i da je nepotrebno tražiti da te zadatke obavljaju vojnici iz
Rusije.

Takav zahtev ranije je uputio predsednik HDZ BiH Dragan Čović, koji je tražio da Rusi dođu u Mostar i dezinfikuju lokalnu bolnicu, nakon što su to uradili u Republici Srpskoj, ali su Džaferović i Komšić odbacili takvu mogućnost, prenose mediji u Sarajevu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar