Foto: Shutterstock

Norveški brod za krstarenje otkazao je svoje devetodnevno putovanje Aljaskom nakon što se u subotu sudario sa santom leda kod obale Aljaske.

Iako nije bilo povređenih, a posetioci i osoblje su bezbedno stigli do pristaništa Aljaske, kompanija za krstaranje je otkazala ostatak putovanja i vratiće se u Sijetl u četvrtak ujutro.

Foto: DPPA / ddp USA / Profimedia

Kruzer „Norveško sunce“ je prelazio na glečer Habard na Aljasci kada je brod imao kontakt sa santom leda, saopštila je kompanija za krstarenje za ABC njuz.

Ledeni breg je bio manje veličine, a vrh se video iznad površine vode, izveštava Nacionalni centar podataka o snegu i ledu.

Foto: NZ Collection / Alamy / Alamy / Profimedia

Nakon udara, brod je promeno kurs i pristao je Džunou na Aljasci, radi dalje procene. Tamo je kompanija odlučila da će krstarenje biti skraćeno i buduća putovanja otkazana.

„Obalska straža SAD i druge lokalne pomorske vlasti su dale dozvolu brodu da se vrati u Sijetl smanjenom brzinom“, rekao je portparol Norvidžin kruz lajna.

„Svi gosti koje se trenutno nalaze na rodu će se iskrcati u Sijetlu kako je prvobitno planirano“, rekli su.

Portparol kompanije je rekao da je brod „progutala gusta magla, to je ograničilo vidljivost i dovelo do toga da je brod došao u kontakt sa santom leda“.

PROČITAJTE JOŠ:

Stjuart Hiron, stručnjak za industriju krstarenja, rekao za ABC njuz da su ovakve situacije veoma česte kada se prolazi kroz područja sa glečerima.

Hiron je rekao da se brodovi obično ne približavaju samim glečerima i da se obično sudare sa malim komadima leda koji su se odlomili sa glečera. Istakao je da je pomenuta kompanija za krstaranje postupila sa oprezom kada je odlučila da skrati putovanje i vrati kruzer nazad u Sijetl nakon procene štete.

Rekao je da je brod očigledno i dalje dovoljno bezbedan pošto je putnicima dozvoljeno da ostanu na brodu kako bi se vratili u Sijetl.

Norvidžin kruz lajn je saopštio da će svi putnici na otkazanom krstarenju dobiti pun povraćaj novca, plus budući kredit za krstaranje u vrednosti od 100 odsto prvobitno plaćene karte za putovanje.

BONUS VIDEO: Najveći svetski kruzer

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare