Daliborka Uljarević, direktorka Centra za građansko obrazovanje
Daliborka Uljarević Foto: N1

Izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević ocenila je povodom posete premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića Beogradu da je zvanični Beograd nameravao da demonstrira svoju nadmoć za šta je iskoristio posetu premijera Krivokapića.

„Zvanična poseta premijera Krivokapića Beogradu je bila tako loša za ugled i dostojanstvo države Crne Gore da je bolje da se nije desila. Od ignorisanja u beogradskim medijima uoči posete, načina dočeka na aerodromu van svih protokola i nipodaštavajućeg za zvaničnika tog ranga, pa i poruka koje smo čuli“, kaže Uljarević za Radio slobodna Evropa.

Uljarevićeva je ukazala da je poseta imala negativan tretman i na socijalnim mrežama gde je bila predmet sarkastičnih formi.

„Mislim da je zvanični Beograd hteo da demonstrira svoju nadmoć, a prema Crnoj Gori je to učinjeno na jedan primitivan način jer je bilo jasno da je crnogorski premijer u poziciji inferiornosti, te se na tome želelo dodatno poentirati“, kazala je ona.

Najveći broj negativnih reakcija na prvu posetu premijera Krivokapića Beogradu je usledio kada je na sajtu Vlade Crne Gore objavljena fotografija sa dočeka na beogradskom aerodromu, na kojoj je prikazano da ga je dočekao srpski ministar poljoprivrede i potpredsednik Vlade Srbije Branislav Nedimović neformalno obučen.

Opozicija u Crnoj Gori reagovala je jedinstvenom ocjenom da se radi o nedostatku poštovanja prema premijeru druge države i samoj Crnoj Gori.

Dio političke javnosti, uključujući i lidera vladajućeg Demokratskog fronta (DF) Milana Kneževića, kritikovao je sastanak premijera Krivokapića, prvog dana posete Beogradu, u Crnogorskoj kući, sa ambasadorima zemalja Kvinte.

Članice ove grupe, SAD, Italija, Njemačka, Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska imaju akreditovane ambasadore u Crnoj Gori.

Nekadašnji šef crnogorske diplomatije i ambasador Nebojša Kaluđerović je ocenio da nije trebalo zvati ambasadore Kvinte u Srbiji, jer te zemlje imaju svoje diplomatske predstavnike u Crnoj Gori.

„Sve što interesuje te ambasadore ili sve što mi želimo da kažemo, to možemo reći direktno. To što je urađeno na skandalozan, krajnje nediplomatski i nepolitički potez i nedostojan za premijera jedne države“, rekao je Kaluđerović za radio Antena M.

Na sastanku kome su prisustvovala i 32 nerezidentna ambasadora u Crnoj Gori premijer je predstavio ekonomske planove vlade, uključujući investicione potencijale.

 

****

BONUS VIDEO: Krivokapic: Neka novinari dođu do izražaja

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare