Izrael demonstracije Foto: Tanjug/AP Photo/Oded Balilty

Hiljade Izraelca su protestovale večeras u Tel Avivu protiv sporne reforme pravosuđa koju sprovodi desničarska Vlada Izraela.

U ponedeljak su premijer Benjamin Netanjahu i njegovi koalicioni saveznici, uključujući ultranacionalističke i partije ultraortodoksnih Jevreja, usvojili ključni deo reforme kojim se ograničava ovlašćenje Vrhovnog suda da obara odluke vlade.

Izrael blokada aerodroma Foto:Tanjug/AP Photo/Ohad Zwigenberg

Demonstranti koji su skandirali „demokratija demokratija“ i mahali plavo-belim izraelskim zastavama okupili su se večaras Tel Avivu, epicentru protesta otkako je reforma pravosuđa predstavljena u januaru.

Reforma, čiji je cilj da se ojača vlast izabranih zvaničnika u odnosu na sudove, je podelila zemlju i izazvala jedne od najvećih protesta u istoriji Izraela.

Izrael protest Foto:EPA-EFE/ABIR SULTAN

Vlada veruje da je reforma neophodna kako bi se uravnotežila vlast, ali protivnici je vide kao pretnju demokratiji i pribojavaju se da otvara put autoritarnoj vladavini.

U ponedeljek je usvojen prvi zakon u sprovođenju reforme i protestovalo se do ranih jutarnjih sati,a policija je vodenim topovima rasterivala demonstrante.

Pročitajte još...

Organizatori su najavili da će se novih protesta biti tokom ove nedelje.

Kritičari premijera Netanjahua, kojem se sudi za korupciju, ga optužuju da želi da iskoristi reformu kako bi se oslobodio optužbi koje poriče.

BONUS VIDEO Izrael nastoji da zaštiti koralne grebene Crvenog mora

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar