Izrael demonstracije Foto: Tanjug/AP Photo/Oded Balilty

Izraelski lekari započeli su danas 24-časovni štrajk, a naslovne strane vodećih novina su crne, zbog toga što je parlament usvojio vladinu pravosudnu reformu, za koju kritičari tvrde da će ugroziti nezavisnost sudova.

Desetine demonstranata u Izraelu je uhapšeno tokom noći u Jerusalimu, Tel Avivu i drugim gradovima, dok su nezadovoljni vladinom reformom pravosuđa blokirali glavne saobraćajnice, sukobljavajući se sa policijom, prenosi Tajms of Izrael.

Policija je na konjima i uz pomoć vodenih topova, uspela da odblokira glavnu saobraćajnicu u Tel Avivu oko sat posle ponoći po lokalnom vremenu.

Lekari širom Izraela otpočeli su danas štrajk zbog reforme pravosuđa, nakon što je hiljade demonstranata izašlo na ulice Jerusalima i Tel Aviva u ponedeljak uveče.

Izraelski medicinski sindikat, koje tvrdi da predstavlja oko 95 odsto lekara, saopštio je da će održati 24-časovnu obustavu rada, uz izuzetke za medicinsku negu u Jerusalimu i hitnu pomoć širom zemlje.

Oko 73 odsto medicinskih specijalizanata podržaće protest protiv reforme pravosuđa i štrajk, saopštila je sinoć Organizacija lekara stažista.

Medicinsko udruženje odlučilo je da obustavi rad lekara u Izraelu na 24 sata odlukom koja je jednoglasno izglasana.

Izraelski sud primio je danas žalbu zbog štrajka Izraelskog medicinskog udruženja, a ministar zdravlja Moše Arbel najavio je sinoć nameru da zatraži zabranu štrajka, koji može dovesti do „značajnih poremećaja u radu državnih bolnica“ i „naneti štetu pacijentima“, kako se navodi u zahtevu za zabranu.

Prošle nedelje je održan kratak štrajk kao upozorenje, uz poruku da bi predložene izmene u pravosuđu „devastirale zdravstveni sistem“.

Nekoliko izraelskih novina objavilo je jutros potpuno crnu naslovnu stranu, a one su bile plaćeni oglas od strane protestne grupe koju čine predstavnici visokotehnoloških kompanija, prenosi Džerusalim post.

U reklami piše „crni dan za izraelsku demokratiju“ malim belim slovima na dnu.

Takođe u malom tekstu navedeno je da je u pitanju „oglas“.

Protesti u Izraelu su se intenzivirali juče u kasnim popodnevnim satima nakon što je predlog zakona usvojen u parlamentu, a opozicioni lider Jair Lapid obećao je da će sledećeg dana podneti žalbu Višem sudu.

„Ovo je tužan dan. Ovo nije pobeda vladajuće koalicije. Ovo je uništenje izraelske demokratije”, rekao je Lapid posle glasanja.

Pročitajte još...

On je poručio da će nastaviti da se bori protiv reforme pravosuđa.

„Neće nas naterati da odustanemo. Borba je tek počela“, zaključio je Lapid.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu je prethodno izjavio da će se vladajuća koalicija narednih dana obratiti opoziciji, kako bi se obnovili razgovori o spornoj reformi pravosuđa koju je Kneset tokom jučerašnjeg dana usvojio.

BONUS VIDEO Izraelska Policija vodenim topovima rasteruje demonstrante

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar