Foto: REUTERS/Kacper Pempel

Stručnjaci iz Ukrajine pridružili su se poljskim i američkim u istrazi eksplozije projektila koja je ove sedmice na istoku Poljske usmrtila dve osobe, saopštile su ukrajinske vlasti, javila je agencija AP.

Predsednik Poljske Andžej Duda izjavio je u četvrtak u selu Pševodovo, gde je raketa pala u utorak, da vlasti Ukrajine mogu da učestvuju u poljsko-američkoj istrazi tog incidenta „jedino na osnovu međunarodnog prava“.

„Da bi moglo da se govori o učešću u istrazi, moraju da se primene odgovarajući propisi međunarodnog prava. To je uvek u okviru pravne pomoći. Ako gosti iz Ukrajine žele da pogledaju kako se vodi istraga, to može da im se pokaže. Ali da učestvuju u istrazi, da dobiju uvid u dokumente, informacije, to već zahteva konkretne osnove prema međunarodnom pravu i ugovorima“, kazao je Duda.

AP piše da je ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba rekao da se ukrajinski eksperti nalaze na licu mesta, kod sušare za žito u poljskom selu, šest kilometara od granice Poljske i Ukrajine.

„Nastavićemo saradnju na otvoren i konstruktivan način, kako to najbliži prijatelji čine“, napisao je Kuleba na Tviteru i dodao: „Zahvalan sam poljskoj strani na tome što im je odobrila pristup“.

Poljski mediji su izvestili da su zvaničnici u ukrajinskim uniformama viđeni kako stižu na lice mesta danas oko podneva.

Dva radnika su poginula u utorak kada je projektil ruske proizvodnje pao na sušaru u Przevodov.

Ukrajina je tog dana bila pod teškim ruskim bombardovanjem.

Lideri NATO i Poljske smatraju da je projektil najverovatnije pripada ukrajinskoj protivvazduhoplovnoj odbrani i da je ispaljen radi odbrane od ruskog napada. Ukrajinske vlasti su isprva saopštile da projektil nije njihov i zatražile da se pridruže istrazi, ali je Poljska bila rezervisana.

BONUS VIDEO: Oblast u Poljskoj pogođena raketom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar