Ukrajina Kijev Rusija rat Foto:REUTERS/Gleb Garanich

Rusija je objavila da je osujetila koordinirani ukrajinski napad na Krim rano u nedelju.

Prema njima, ukrajinske bespilotne letelice ciljale su i Moskvu, prekinuvši vazdušni saobraćaj u glavnom gradu, a u napadu dronova izbio je požar u skladištu nafte na jugozapadu zemlje.

Ukrajina je zadnjih dana pokrenula niz napada na ruske vojne ciljeve na okupiranom Krimu i na crnomorsku flotu ruske mornarice, nastojeći da uzdrma ratne napore Moskve u toj ključnoj regiji.

Ukrajina Kijev Rusija rat Foto:REUTERS/Gleb Garanich

Napadi duboko u Rusiji, daleko od prvih linija, takođe su se povećali, a gradonačelnik Moskve je rekao da su najmanje dve bespilotne letelice oborene u regiji glavnog grada u nedelju rano ujutro.

Rojters nije mogao nezavisno da proveri i potvrdi ove navode, dok iz Kijeva nije bilo komentara.

PROČITAJTE JOŠ

U subotu uveče Oleksij Danilov, sekretar ukrajinskog Veća bezbednosti, pozvao je saveznike Kijeva da ubrzaju isporuku oružja, rekavši da je to jedini način da se okonča rat.

„Na primer, potpuno ili delimično uklanjanje ruske crnomorske flote, što je moguć zadatak, trebalo bi značajno da ubrza proces ruskog traganja za izlazom iz rata“, napisao je Danilov na portalu Ukrajinska Pravda.

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane uništili su najmanje šest dronova koji su ciljali Krim iz različitih smerova, saoptilo je u nedelju rusko ministarstvo obrane.

U toj vesti na aplikaciji za razmenu poruka Telegram nije navedeno je li bilo štete ili žrtava na poluostrvu.

*****

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar