Foto:ZUMAPRESS.com / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Ukrajinska policija i javni servis vratili su se u nedavno oslobođeni Herson. Načelnik Nacionalne policije Ukrajine Ihor Klimenko napisao je da je oko 200 policajaca danas na terenu u gradu, da postavljaju kontrolne punktove i dokumentuju dokaze o mogućim ratnim zločinima. Oni takođe rade i na deminiranju površina, a jedan deminer je povređen dok je radio u upravnoj zgradi, napisao je Klimenko.

Ukrajinska služba za nadzor komunikacija saopštila je da se u gradu ponovo emituju ukrajinski javni servis i radio. Savetnik gradonačelnika Hersona Roman Holovnja rekao je medijima da je humanitarna pomoć počela da stiže iz susedne Nikolajevske oblasti.

Situaciju u gradu nazvao je „humanitarnom katastrofom“. Kako je naveo, ljudi koji su ostali u gradu nemaju vode, lekova i hrane.

Ukrajinska vojska sprovela „mere stabilizacije“

Ukrajinska vojska sprovela je „mere stabilizacije“ u blizini Hersona na jugu zemlje, nakon što se posle osmomesečne okupacije odatle povukla ruska vojska.

Stanovnici Hersona, jedine regionalne prestonice koju je ruska vojska zauzela tokom invazije, sinoć su proslavili vest Kremlja da su se njegove trupe povukle na drugu stranu reke Dnjepar.

Generalštab ukrajinskih oružanih snaga saopštio je da su Rusi učvrstili svoje borbene linije na istočnoj obali reke nakon što su napustili prestonicu. Oko 70 odsto Hersonske oblasti ostaje pod ruskom kontrolom. Ukrajinska obaveštajna agencija je juče saopštila da misli da su neki ruski vojnici u civilu ostali u gradu. Ukrajiniski predsednik Volodimir Zelenski je rekao da iako je u gradu još prisutan neprijatelj, stanovnici Hersona već uklanjaju ruske simbole i sve tragove boravka okupatora sa ulica i zgrada.

Najava Moskve da ruske snage planiraju da se povuku preko reke Dnjepar, koja deli i Hersonsku oblast i Ukrajinu, usledila je nakon pojačane ukrajinske kontraofanzive na jugu zemlje.

U poslednja dva meseca, ukrajinska vojska je tvrdi da je povratila desetine gradova i sela severno od grada Hersona, a ukrajinski generalštab je rekao da se tamo odvijaju stabilizacijske aktivnosti.

Foto:SOPA Images / Sipa Press / Profimedia

Zvaničnik u administracije Hersona koju je imenovao Kremlj izjavio je danas da će Heničesk, grad na Azovskom moru, oko 200 kilometara jugoistočno od Hersona, služiti kao „privremena prestonica“ regiona nakon povlačenja preko Dnjepra.

Rusija je nastavila svoju ofanzivu na industrijskom istoku Ukrajine, ciljajući posebno na grad Bahmut u oblasti Donjecka, saopštio je ukrajinski generalštab. Guverner Donjecka Pavlo Kirilenko izvestio je da su dva civila ubijena, a četvoro ranjeno tokom poslednjeg dana u bitkama oko Bahmuta i Avdijevke, malog grada koji je ostao u ukrajinskim rukama tokom celog rata.

BONUS VIDEO: Bajden ne veruje Putinu: Zelenski oštro zapretio Rusima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar