Foto: EPA-EFE/MIKHAIL METZEL / TASS / KREMLIN POOL / SPUTNIK, TOMASZ WASZCZUK, EPA-EFE/ OLIVIER HOSLET

Predsednik SAD Džo Bajden rekao je juče da predviđa da će Rusija "upasti" u Ukrajinu, ali je priznao da postoji nejedinstvo unutar NATO-a oko toga kako da odgovori ako dođe do "manjeg ruskog upada". Ova Bajdenova primedba je izazvala negodovanje i šok u Kijevu, gde su se zvaničnici sastali sa najvišim diplomatom iz američke administracije, dok se ruske trupe gomilaju uz ukrajinsku granicu.

PROČITAJTE JOŠ:

Bajden je ranije obećao da će Rusija imati ekonomske posledice ako Putin pošalje trupe preko ukrajinske garnice, ali u jučerašnjem obraćanju sugerisao je da zapadne nacije nisu sinhronizovane kako da reaguju ako doće do manjeg napada, prenosi CNN.

„Jedna je stvar ako je u pitanju manji upad i na kraju moramo da se borimo oko toga šta da radimo, a šta ne“, rekao je Bajden na konferenciji za novinare.

„Ali ako zaista urade ono što su u stanju sa snagama nagomilanim na granici, to će biti katastrofa za Rusiju ako krene u dalju akciju u Ukrajini“, dodao je.

Joe Biden Dzo Bajden
Džo Bajden Foto:EPA-EFE/Oliver Contreras

Kasnije, zamoljen da objasni šta je mislio pod „manjim upadom“, Bajden je rekao da je podvukao crtu na „ruske snage koje prelaze granicu, ubijajući ukrajinske borce“.

„Mislim da to menja sve. Zavisi šta će konkretno Rusija uraditi, ali i u kojoj meri mi možemo da postignemo jedinstvo u NATO-u“, rekao je Bajden.

Bajdenove primebe su usledile kada su SAD ušle u period koji su zvaničnici ocenili kao opasan, kada bi ruska invazija mogla da se dogodi svakog trenutka. Predsednik SAD je, priznajući da postoji neizvesnost oko Putinovih namera, rekao je da veruje da će ruski lider uskoro napasti Ukrajinu.

„Nisam baš siguran šta će uraditi. Pretpostavljam da će ući. Mora to da uradi. On pokušava da pronađe svoje mesto u svetu između Kine i Zapada“, rekao je on.

Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto:EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Ukrajinski zvaničnici u šoku

Ova izjava je zaprepastila ukrajinske zvaničnike koji su velike nade polagali u zaštitu koju može da im pruži SAD i NATO. Jedan od njih je za CNN rekao da je „šokiran što je Bajden napravio razliku između upada i invazije“, i sugerisao je da manji upad ne bi pokrenuo sankcije.

„Ovo daje zeleno svetlo Putinu da uđe u Ukrajinu kako želi“, dodao je zvaničnik, tvrdeći da nikada ranije nije čuo ovakvu nijansu u govoru američke administracije.

„Kijev je zaprepašćen“, rekao je on, misleći na ukrajinsku vladu.

Oglasila se i Bela kuća

Bela kuća je pokušala da objasni Bajdenove primedbe ukazujući da bi ruski napad u sajber prostoru ili preko paravojnih snaga izazvao recipročan odgovor u poređenju sa scenarijem u kojem ruske trupe prelaze sa svojih pozicija u Ukrajinu, prenosi CNN.

„Predsednik Bajden je bio jasan u razgovoru sa ruskim predsednikom – ako se bilo koja ruska vojna snaga pomeri preko ukrajinske granice, to je obnovljena invazija i biće dočekana brzim, oštrim i ujedinjenim odgovorom Sjedinjenih Država i naših saveznika“, napisala je Džen Psaki, sekretarka Bele kuće u saopštenju.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na prvoj liniji fronta Foto:EPA-EFE/PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Ipak, Bajdenovo priznanje da očekuje invaziju je prvi put da je neko od svetskih zvaničnika otvoreno govorio o namerama Vladimira Putina.

Izvori iz Bele kuće ukazuju na to da Sjedinjene Države u potpunosti očekuju da će Putin krenuti u napad, nakon što prikupi 100.000 vojnika duž granice sa Ukrajinom.

BONUS VIDEO: Ukrajinci u rovovima čekaju ishod pregovora

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram