Dzo Bajden Joe Biden
Džo Bajden Foto:Tanjug/AP Photo/Susan Walsh

U jeku sve većih tenzija na istoku, američki predsednik Džozef Bajden rekao je da očekuje da će Rusija izvršiti invaziju na Ukrajinu, što će dovesti do snaže reakcije Zapada i posledica po Vladimira Putina.

Po prvi put iskrena Bajdenova procena je ogolila borbu sa kojom se suočava u poslednjih nekoliko meseci. Sve je više indicija da Rusija zaista ima opasne namere kada je reč o Ukrajini, dok je u međuvremenu Moskva i dalje ekonomski povezana sa evropskim partnerima, ujedno i partnerima Sjedinjenih Država.

Bajdenov odgovor izazvao je negodovanje u Kijevu, gde su se zvaničnici sastajali sa njegovim najvišim diplomatom dok se ruske trupe gomilaju na granici zemlje. Ubrzo su u Beloj kući usledili pokušaji sa visokog nivoa da se tenzije smire.

Dok je Bajden obećao da će imati ekonomske posledice po Rusiju ako Putin pošalje svoje trupe preko granice, uključujući ograničavanje njene finansijske tranzicije u američkim dolarima, on je sugerisao da zapadne nacije nemaju jasan plan šta da preduzmu, u slučaju da dođe do „manjeg upada“ na teritoriju Ukrajine.

Joe Biden Dzo Bajden
Džo Bajden Foto:Tanjug/AP Photo/Susan Walsh

„Postoji problem, ako je u pitanju manji upad, i na kraju moramo da se borimo oko toga šta da radimo, a šta ne“, rekao je Bajden novinarima na konferenciji za novinare u East Roomu.

Međutim, postoji bojazan da će situacija biti mnogo gora od „manjeg upada“.

„Ako zaista urade ono što su u stanju da urade sa snagama nagomilanim na granici, to će biti katastrofa za Rusiju ako dalje napadnu Ukrajinu“, poručio je Bajden.

Upitan da pojasni šta podrazumeva pod manjim upadom, američki predsednik je rekao da podvlači crtu kod oružanog napada na ukrajinske vojnike.

Foto: Sergey Averin / Sputnik / Profimedia

„Mislim da to menja sve. Zavisi šta će konkretno Rusija uraditi, ali i u kojoj meri mi možemo da postignemo jedinstvo u NATO-u“, rekao je Bajden.

Od imperijalnog značaja je solidadrnost unutar NATO saveza, upozorio je on i dodao da postoji određeni stepen nesuglasica među članicama.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Veoma je važno da držimo sve u NATO-u na istoj strani. To je ono na šta trošim dosta vremena. U NATO-u postoje razlike u tome šta su zemlje spremne da urade, u zavisnosti od toga šta se dešava“, kaže američki predsednik.

Bela kuća: Predsednik je pogrešio

Bela kuća je pokušala da objasni Bajdenove primedbe ukazujući da bi ruski napad u sajber prostoru ili preko paravojnih snaga izazvao recipročan odgovor u poređenju sa scenarijem u kojem ruske trupe prelaze sa svojih pozicija u Ukrajinu.

„Predsednik Bajden je bio jasan u razgovoru sa ruskim predsednikom: Ako se bilo koja ruska vojna snaga pomeri preko ukrajinske granice, to je obnovljena invazija i biće dočekana brzim, oštrim i ujedinjenim odgovorom Sjedinjenih Država i naših saveznika“, napisala je Džen Psaki, sekretarka Bele kuće u saopštenju.

Ipak, Bajdenovo priznanje da očekuje invaziju je prvi put da je neko od svetskih zvaničnika otvoreno govorio o namerama Vladimira Putina.

Izvori iz Bele kuće ukazuju na to da Sjedinjene Države u potpunosti očekuju da će Putin krenuti u napda, nakon što prikupi 100.000 vojnika duž granice sa Ukrajinom.

BONUS VIDEO Zelenski u rovovima sa ukrajinskim vojnicima

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare