Foto:Alexey Kudenko / Sputnik / Profimedia; profimedia.rs

Ukrajinski grad Herson bio je prvi veliki grad koji je završio pod ruskom kontrolom i to tokom prvog meseca rata. Danas, gotovo devet meseci od početka invazije, postoje naznake da Rusi mogli da se odreknu dobrog dela ovog grada dok pripremaju obrambene linije za zimsko ratovanje.

Zapadni zvaničnici tvrde da su se ruski komandanti već povukli i da se očekuje delimično povlačenje ruskih vojnika sa zapadne na istočnu stranu reke Dnjepar, koja je takođe poznata kao leva obala.

Rusi navodno nameravaju da iskoriste reku kao prirodnu obranu od napada i povuku se na istočnu stranu, gde su njihove snage pod manjim pritiskom.

Foto:profimedia.rs

Neumorni na jugu

Takpđe, ruske snage napuštaju pojedine kontrolne tačke u Hersonskoj oblasti, premeštaju vojnu opremu i opremu nove obrambene položaje.

Satelitski snimci takođe pokazuju da su ruske snage nastavile da postavljaju baze u Novom Kahovku na levoj obali Dnjepra.

Pročitajte još:

Kiril Stremousov, proruski zapovednik Hersona kog je imenovao Moskva, rekao je da će se ruske snage „verojatno“ povući s leve strane reke.

Ipak, postoji mogućnost da Rusi nastave da jačaju obrambene položaje u severnoj hersonskoj oblasti koja će verovatno koordinirati kontrolisano povlačenje.

Tokom poslednjih meseci Ukrajinci njihova noćna mora

Podsetimo, ukrajinske snage su početkom jeseni krenule su u ofanzivu na ovu oblast kako bi vratile okupirana područja, a reka Dnjepar u tome je igrala važnu ulogu.

Naime, snabdedvanje ruskih snaga hranom, vodom i vojnom opremom na jugu zemlje zavisi od nje. Ukrajinci su poslednjih meseci neumorno gađali prielaze preko Dnjepra i tako naterali ruske okupacione snage da krajem oktobra počnu da prebacuju svoju vojnu opremu i osoblje s desne obale reke na njenu levu obalu.

Ovo će biti mnogo teži poduhvat

Ipak, za razliku od zaustavljanja napredovanja Rusa prema Nikolajevu i Odesi, napad preko reke biće mnogo teži pothvat za ukrajinske snage.

„Za pravu kontraofanzivu moramo da imamo potreban broj ljudi, naoružanja i opreme. Čim sve to dobijemo, krenuće se u pohod. Pre svega, treba nam reaktivno topništvo koje može pogoditi do 300 kilometara od nas. Trebamo PVO To je osnova za ofanzivu“, rekao je za general-majorDmitro Marčenko.

Uz to, glavni komandant ukrajinskih oružanih snaga general Valerij Zalužni u petak je rekao da su ruske snage utrostručile intenzitet na određenim delovima fronta do 80 dnevnih napada.

Ukrajinska vojska odbila je 14 ruskih pokušaja napredovanja u Lugansku i Donjecku. Ukrajinske snage su takođe pogodile ruske vojne objekte i dva komandna mesta u spomenutim oblastima.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar