Foto:Yasuyoshi CHIBA / AFP / Profimedia; Profimedia.rs

Visoki državni zvaničnici Ukrajine pozdravili su današnju odluku Međunarodnog krivičnog suda (MKS) sa sedištem u Hagu da izda nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina zbog navodnih ratnih zločina. Generalni tužilac Ukrajine Andrij Kostin izjavio je da je ova odluka suda u Hagu "istorijska za Ukrajinu i ceo sistem međunarodnog prava."

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba oglasio se povodom odluke Međunarodnog krivičnog suda u Hagu koji je danas izdao nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina.

„Pozdravljam odluku MKS koji je izdao nalog za hapšenje Vladimira Putina i Marije Lvove-Belove zbog prisilnog premeštanja ukrajinske dece. Međunarodni kriminalci će odgovarati za krađu dece, kao i za druge međunarodne zločine“, istakao je Kuleba na Tviteru.

PROČITAJTE JOŠ:

Šef kabineta predsednika Ukrajine Andrij Jermak rekao je da je izdavanje naloga za hapšenje Putina „samo početak“, prenosi Rojters.
Međunarodni krivični sud izdao je danas nalog za hapšenje ruskog predsednika Putina, optuživši ga da je odgovoran za ratne zločine počinjene u Ukrajini.

Moskva je u više navrata negirala takve optužbe, preneo je Rojters.

MKS je naveo u saopštenju da je Putin „navodno odgovoran za ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva (dece) i protivpravnog preseljenja stanovništva iz okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju“.

MKS je danas takođe izdao nalog za hapšenje Marije Aleksejevne Lvove-Belove, komesarke za prava deteta u Kancelariji predsednika Rusije, zbog sličnih optužbi.

BONUS VIDEO: Bajden došao u Kijev

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar