Deripaska vila Foto: Vuk Lajović/Vijesti.me, EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Poslanici Dume, nekadašnji šef kabineta predsednika Rusije Vladimira Putina, i prvi zamenik šefa predsedničke administracije te zemlje - navodno su na listi ruskih državljana kojima je Crna Gora nedavno blokirala nekretnine.

Njihova imena objavljena su nakon što je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) saopštilo u petak da je Uprava za katastar i državnu imovinu “zamrznula” 44 nekretnine više destina ruskih državljana, kojima su prethodno uvedene sankcije Evropske unije (EU) zbog invazije Rusije na Ukrajinu.

Pročitajte još:

Da su na spisku imena ruskih političara, piše i ukrajinski portal “Matrica ukrajinskoj svabodi”. Međutim, “Vijesti” od nadležnih institucija nisu dobile potvrdu o tome, pa se ne može sa sigurnošću tvrditi da je reč o osobama koje obavljaju (ili su obavljale) važne funkcije u Rusiji.

Na listi su, navodno, bivši šef Putinvog kabineta Sergej Ivanov – koji je sad na funkciji njegovog specijalnog savetnika za životnu sredinu, ekologiju i transport – i zamenik šefa kabineta Predsedničke administracije Aleksej Gromov.

Nekretnine su blokirane i poslanicima Dume iz Putinove Jedinstvene Rusije Viktoru Kazakovu, Ani Kuznjecovoj i Vladimiru Vasiljevu, poslanicima Komunističke partije Olegu Smolinu, Olegu Lebedevu, Sergeju Gavrilovu i Irini Filatovoj, predstavnicima Pravedne Rusije Andreju i Dmitriju Kuznjecovu, poslaniku Liberalno-demokratske partije Vasiliju Vlasovu.

Ruskim državljanima nekretnine su “zapečaćene” u Budvi, Herceg Novom i Žabljaku, a spisak navodno nije konačan.

Iz Uprave za katastar i državnu imovinu saopštili su “Vijestima” da postupaju u skladu s odlukama Saveta EU, koje se odnose na “zamrzavanje” imovine.

”Kako je u toku postupak uknjižbe, obaveštavamo vas da će Uprava postupiti u skladu sa zakonom i navedene podatke o sprovođenju restriktivnih mera iz nadležnosti Uprave dostaviti Ministarstvu vanjskih poslova kao nadležnom organu”, rekli su oni Vijestima.

Foto: Shutterstock

Ministar spoljnih poslova Ranko Krivokapić, kazao je juče da postoje određene odredbe o objavljivanju imena ruskih državljana, koje se, kako je naveo, pravno mogu tumačiti na različite načine.

“Više bih voleo da to nije objavljeno, ali mislim da cele procedure, ne samo u Crnoj Gori, nego na ukupnom evro-američkom prostoru, mogu biti predmet pravnog pokušaja osporavanja. Ipak, mislim da ne mogu biti uspešne”, saopštio je on novinarima na Cetinju, nakon sastanka s predsedavajućim OEBS-a i ministrom spoljnih poslova Poljske Zbignjevom Rauom.

Koga nema na spisku?

Među onima kojima su “zapačaćene” nekretnine nema “zvučnih” imena kao što je Oleg Deripaska, koji je jedan u nizu ruskih oligarha što su neposredno nakon obnove crnogorske nezavisnosti počeli da donose krupni kapital, sklapajući, prema mišljenju mnogih, sumnjive poslove s tadašnjim vlastima.

Njegova kompanija “Overseas assets management” vlasnik je raskošnog letnjikovca na rtu Platamuni, koji objedinjuje centralne, mermerom obložene, dve spojene palate koje se prostiru na 1.600 kvadrata izgrađenog prostora, dok ostalih devet manjih turističkih vila imaju od 100 do 300 kvadrata.

”Overseas assets management” je od kotorske Opštine 2010. dobio građevinsku dozvolu za gradnju turističkih kapaciteta, da bi godinu kasnije bila izdata i dozvola za prateće sadržaje. Turistički kompleks opasan je pet metara visokim kamenim zidom, kome je prilaz strogo zabranjen i ima privatno obezbeđenje.

Foto: Shutterstock

Do lepog “parčeta” obale Deripaska je došao tako što je njegova firma, na tenderu koji je raspisao Fond za reformu sistema odbrane Srbije i Crne Gore, za dva i po hektra zemlje platila 627.000 evra ili svega 18 evra po kvadratu na samoj peni od mora. Ubrzo nakon toga, od Morskog dobra dokupio je još hektar.

Nekadašnji gazda podgoričkog Kombinata aluminijuma (KAP), osim letnjikovca, kako se ranije objavljivalo, planirao je i izgradnju turističko-apartmanskog kompleksa, na gotovo pola miliona kvadrata preko druge firme “K.P.M. limited”.

Na spisku nema ni ruskog milionera Jurija Kušnerova, koji je vlasnik velelepnog zamka u Rijeci Reževića, jednog od najljepših i najskupljih letnjikovaca na budvanskoj obali. Na gotovo hektar zemlje, uz samo more, pre više od decenije nikao je višespratni zamak sa svim luksuznim pratećim sadržajima.

“Vijesti” su ranije pisale da je ovaj biznismen pre deset godina bio na 303. mestu najbogatijih Rusa.

BONUS VIDEO: Intervju osuđenog Britanca iz januara 2022.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare