Foto:profimedia.rs

Ukrajina je negirala da je bila pod pritiskom Zapada da pregovara s Rusijom pa su ukrajinski zvaničnici ponovili da bi se pregovori mogli održati samo ako se Rusija odrekne svih okupiranih teritorija, javlja Rojters.

Izjave su usledile nekoliko dana nakon što je Vašington post izvestio da su Sjedinjene Države ohrabrile Kijev da signalizira spremnost za razgovore. Ta vest se takođe poklapa sa američkim izborima za Kongres, koji bi, kako navodi Rojters, mogli predstavljati test za podršku Zapada Ukrajini.

U noćnom obraćanju pre nego što se trebao obratiti svetskim liderima na klimatskom samitu, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je pročitao, kako je naveo, “potpuno razumljive uslove” za mirovne pregovore:

“Još jednom – obnova teritorijalnog integriteta, poštovanje Povelje Ujedinjenih nacija, nadoknada za svu ratnu štetu, kažnjavanje svakog ratnog zločinca i garancije da se to više neće ponoviti”, prenosi N1.

Foto:profimedia.rs

Zelenski je rekao da je Ukrajina više puta predlagala takve razgovore, ali da je uvek dobijala “sulude ruske odgovore novim terorističkim napadima, granatiranjem ili ucenama”.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ponovio je u ponedeljak stav Moskve da je otvorena za razgovore, ali naveo da ih Kijev odbija. Zvaničnici Moskve su više puta izjavili da neće pregovarati o teritoriji za koju tvrde da Rusija pripojila od Ukrajine.

Viši savetnik Zelenskog Mihail Podoljak rekao je da je apsurdno sugerisati da će zapadne zemlje terati Kijev da pregovara o uslovima Moskve, jer su one Ukrajini isporučivale oružje za izbacivanje ruskih snaga s njene zemlje.

PROČITAJTE JOŠ:

“Ukrajina od svojih partnera, pre svega od Sjedinjenih Država, dobija prilično efikasno oružje“, rekao je on u intervjuu za Radio Liberti.

“Mi guramo rusku vojsku sa teritorije. I u tom smislu, terati nas na pregovarački proces, a zapravo priznati ultimatum Ruske Federacije, je besmislica! I to niko neće učiniti”, podcrtao je.

Rekao je da u odnosima Ukrajine sa Vašingtonom nije bilo “prinude”, a da su sugestije da Zapad tera Ukrajinu na pregovore deo ruskog “informativnog programa”.

BONUS VIDEO: Bajden ne veruje Putinu: Zelenski oštro zapretio Rusima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar