Emanuel Makron i Vladimir Putin
Emanuel Makron i Vladimir Putin Foto:EPA-EFE/KREMLIN POOL / SPUTNIK

Dan nakon posete Moskvi, prvi čovek Francuske Emanuel Makron stigao je u Kijev gde ga čekaju razgovori sa ukrajinskim kolegom Vladimirom Zelenskim. Iako je pompezno najavljivao da je moguće pronaći "istorijsko rešenje" i da je jedna njegova reč dovoljna da Putin odustane od vojne intervencije, čini se da Makron napušta Moskvu praznih ruku. Posle pet sati razgovora i večere uz ruska vina, konkretan dogovor nije postignut.

Makronove poruke iz Moskve 

Makron je u Moskvi naglasio da „trenutno raste napetost i raste pritisak od destabilizacije“, ali da „ni Rusija ni Evropljani ne žele haos ili nestabilnost“.

„Neophodno je izgraditi nove mehanizme koji bi obezbedili stabilnost u regionu, ali se te nove tačke ne mogu graditi revidiranjem ugovora od poslednjih 30 godina i osnovnih principa ili ograničavanjem osnovnih evropskih prava“, dodao je Makron.

Dodao je da bi ta nova bezbednosna rešenja u Evropi možda trebalo da budu inovativnija.

Emanuel Makron i Vladimir Putin
Emanuel Makron i Vladimir Putin Foto:EPN/Newscom / Newscom / Profimedia

„Ne verujem da smo primorani da biramo između novih pravila i igre bez pravila. To je, sa mog stanovišta, optimizam zasnovan na volji. Rusija je privržena suverenitetu i pravima, ali sam siguran da možemo da izgradimo bezbednost i stabilnost u Evropi, potvrdivši ono što već postoji u okviru OEBS-a“, rekao je Makron, prenosi Sputnjik.

PROČITAJTE JOŠ:

Pregovore sa ruskim kolegom nazvao je sadržajnim i saopštio da su Moskva i Pariz dogovorili zajednički rad na bezbednosnim garancijama.

Ipak, nije jasno kako Makronova šatl diplomatija može da zadovolji ruske zahteve NATO-u da blokira članstvo Ukrajine, posebno jer stava da je „politika otvorenih vrata Severne alijanse egzistencijalna za Evropu“, kako je rekao u uvodnoj reči.

Putinovi zaključci o NATO-u

Ne ulazeći u detalje, Putin je rekao da je moguće razmotriti „brojne Makronove predloge i ideje, kako bi se postavili temelji za dalje korake“. Ali, Putin je takođe osudio politiku otvorenih vrata NATO, rekavši da je to samo koristilo SAD-u.

Istakao je još da ako Ukrajina bude članica NATO i pokuša silom da vrati Krim, da će doći do vojne konfrontacije između Rusije i Alijanse. On je naveo da u „doktrinarnim dokumentima Ukrajine stoji da je Rusija njen protivnik i da je moguće vratiti Krim vojnim putem“, preneo je Interfaks.

Putin je kazao da je Rusija u vojnoj strategiji Alijanse označena kao protivnik.

Emanuel Makron i Vladimir Putin
Emanuel Makron i Vladimir Putin Foto:EPA-EFE/THIBAULT CAMUS

„Između ostalog, ne možemo da zanemarimo ovo: u vojnoj strategiji NATO-a iz 2019. godine Rusija je direktno nazvana glavnom bezbednosnom pretnjom i protivnikom. NATO nas je označio kao protivnika. Pri čemu je primakao svoju vojnu infrastrukturu sve do naših granica“, istakao je Putin.

Govoreći o situaciji na istoku Ukrajine, Putin je naveo da je Kijev krenuo putem demontiranja Minskih sporazuma, koji nema alternativu u rešavanju krize u Ukrajini.

„Prema mom mišljenju, svima je očigledno da su sadašnje vlasti u Kijevu krenule putem demontiranja Minskih sporazuma. Nema napretka u takvim fundamentalnim pitanjima kao što su ustavna reforma, amnestija, lokalni izbori, pravni aspekti posebnog statusa Donbasa. Još uvek nije uneta u ukrajinsko zakonodavstvo dobro poznata, barem za stručnjake, Štajnmajerova formula“, ocenio je predsednik Rusije.

Sedam jela i ruska vina

Inače, susret dvojice predsednika trajao je punih pet sati. Makron i Putin su prvo razgovarali u zgradi Kremlja gde prvi čovek Rusije prima važne goste, a onda je susret nastavljen uz večeru koja je trajala do ponoći.

Ruski mediji bavili su se i menijem na večeri. Prema njihovim navodima, Putin je Makrona poslužio i tradicionalnim ruskim jelima. Na stolu je bilo čak sedam jela, dok su se pila vina šardone i rebo iz 2015. godine iz jedne ruske vinarije.

Među specijalitetima na večeri bilo je raviola sa spanaćem, riblja čorba od pet vrsta ribe, šerbet od đumbira… Kao glavno jelo služen je biftek i divljač sa batatom i kupinama. Za dezert, lideri su jeli kolač od kruške sa sladoletom od vanile, saopštila je Putinova pres služba za TASS.

Još jedna zanimljivost koja je privukla pažnju medija je činjenica da su dvojica predsednika bila na vidnoj socijalnoj distanci.

Kada je ušao u prostoriju gde je održan sastanak Makron je nosio masku. Nije prilazio Putinu, nisu su se rukovali, već je Makron svog domaćina pozdravio tako što je stavio ruku na srce prilikom dolaska.

Podsećamo, Makron je tri puta razgovarao sa Putunom pre dolaska u Moskvu. Istog dana kada je francuski predsednik boravio u Kremlju, u Beloj kući sreli su se nemački kancelar Olaf Šolc i predsednik SAD Džozef Bajden, koji su takođe razgovarali o Ukrajini. Istog dana, u Kijevu je boravila nemačka šefica diplomatije Analena Berbok.

Dan nakon posete Moskvi, Makron odlazi u Kijev gde će se sastati sa Vladimirom Zelenskim.

BONUS VIDEO: Makron u poseti Hrvatskoj

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar