Britanija London koronavirus
London Foto:EPA-EFE/VICKIE FLORES

Ljudi inficirani koronavirusom neće biti zakonski obavezni da se samoizoluju u Engleskoj od naredne nedelje, objavila je danas vlada Velike Britanije. Vlada je u januaru ublažila mere, ukinute su kovid propusnice za lokale i obaveza nošenja maski u svim okruženjima osim u bolnicama. Blaži omikron soj doveo je do toga da popuštanje mera nije dovelo do porasta broja hospitalizacija i smrti.

Premijer Boris Džonson rekao je da će ukidanje svih zakonskih mera borbe protiv širenja koronavirusa omogućiti ljudima u Velikoj Britaniji da se zaštite bez ograničavanja sloboda.

Očekuje se da će u parlamentu sutra izneti detalje plana „život sa kovidom“ koji će takođe verovatno smanjiti broj testiranja na koronavirus.

„Došli smo do faze u kojoj mislimo da možete pomeriti ravnotežu sa državnih mera, sa zabrane određenih delovanja, prisiljavanja određenih delovanja u korist podsticanja lične odgovornosti“, rekao je Džonson.

Međutim neki od vladinih naučnih savetnika rekli su da je to rizičan potez koji bi mogao dovesti do porasta broja novih infekcija virusom i oslabiti odbranu zemlje od budućih sojeva.

Podsetnik da je koronavirus i dalje rasprostranjen stigao je uz vest da je kraljica Elizabeta Druga danas testirana pozitivno i da ima blage simptome.

Džonsonova konzervativna vlada ukinula je većinu ograničenja virusa u januaru, ukinuvši kovid propusnice za lokale i obavezu nošenja maski u svim okruženjima osim u bolnicama u Engleskoj.

Kombinacija visoke stope vakcinacije u Velikoj Britaniji i blažeg omikron soja dovelo je do toga da ublažavanje mera nije dovelo do porasta broja hospitalizacija i smrti.

I jedan i drugi broj opada iako Velika Britanija i dalje ima najveći broj infekcija koronavirusom u Evropi posle Rusije i više od 160.000 prijavljenih smrtnih ishoda.

Sada konzervativna vlada najavljuje uklanjanje preostalih kovid mera koje ograničavaju javne slobode kao vid prelaska sa vladine intervencije na ličnu odgovornost.

Zakonski zahtev za izolacijom od najmanje pet dana nakon pozitivnog testa biće zamenjen savetodavnim merama, a koronavirus će se tretirati više kao grip kako postane endemski.

BONUS VIDEO: Potpuno nova dijagnoza – šta je postkovid


***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar