Foto: Printscreen/Instagram/nike

Najnoviji protesti povodom smrti nenaoružanog Afroamerikanca koji je preminuo tokom privođenja policije u Mineapolisu pokrenuli su i velike kompanije da se udruže sa narodom u borbi protiv rasizma, pa i dva najveća konkurenta - sportske kompanije "Nike" i "Adidas".

Naime, „Najki“ je na svom zvaničnom instagram profilu emitovao  video posvećen borbi protiv rasizma u kome je svoj čuveni slogan „Just do it“ promenio u “ Don’t do it“ čime je poslao jasnu poruku da je protiv takvog nasilnog delovanja beloputih pripadnika policije prema Afroamerikancima.  Iz „Adidasa“ su, potom, na svom storiju podelili „Najkijev“ video i time pokazali da tržišna konkurencija gubi smisao kada se radi o društvenoj odgovornosti.

Inače, ova kompanija ima veliki uticaj i ogromnu društvenu odgovornost kada su ovakve stvari u pitanju.

„Ovoga puta, ne radite to. Ne okrećite leđa rasizmu. Nemojte da se pravite da problem u Americi ne postoji. Nemojte da prihvatate oduzimanje nevinih života. Ne tražite izgovore. Nemojte da mislite da to ne utiče na vas. Nemojte da sedite i ćutite. Nemoj da misliš da ne možeš da budeš deo promene. Hajde da svi budemo deo promene“, stoji u videu.

 

Adidas je odgovorio sličnim tonom: „Zajedno idemo napred. Zajedno imamo moć da napravimo promenu. Zajednom moramo da se borimo protiv loših stvari i da pokušamo da ih ispravimo.“

Podsetimo, u Mineapolisu već tri dana traju protesti zbog nasilne smrti Džordža Flojda koji je preminuo nakon što mu je policajac, koji je belac, više od osam minuta kolenom pritiskao vrat toliko da mu lekari više nisu mogli spasiti život.

Kako prenose mediji, demonstranti su zauzeli policijsku stanicu u kojoj su radili policajci koji se sumnjiče za smrt ovog Afroamerikanca.

 

****

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

PROČITAJTE JOŠ