Foto:Tanjug/AP Photo/Julio Cortez

Na ulice Mineapolisa izašli su pripadnici Nacionalne garde SAD nakon sukoba demonstranata sa policijom: Incidenti su počeli zbog nasilne smrti nenaoružanog Afroamerikanca Džordža Flojda tokom policijske intervencije.

U međuvremenu u ovom gradu je uvedeno vanredno stanje, izveštava BBC.

neredi u Mineapolisu
Trenutak kada policajac gazi Flojda; Foto: EPN/Newscom / Newscom / Profimedia

Protesti u Mineapolisu traju već tri dana, a mediji izveštavaju da su demonstranti noćas nasilno zauzeli policijsku stanicu u kojoj su radili policajci koji se sumnjiče za nasilnu smrt Flojda i zapalili je.

Pročitajte još:

Foto:EPA-EFE/CRAIG LASSIG

Protestanti su se sukobljavali s policijom, razbijali izloge radnji i pljačkali.

Policija je koristila suzavac da rastera demostrante koji su uništavali sve što im se našlo na putu.

Foto:EPA-EFE/TANNEN MAURY

Iz Mineapolisa, gde je proglašeno vanredno stanje,  nemiri su se proširili na Čikago, Los Anđeles i Memfis.

Šef policije Medaria Aradondo rekao je da je njegovo odeljenje doprinelo „deficitu nade“ širom Minesote čak i pre smrti 46-godišnjeg Džordža Flojda u ponedeljak.

Foto:Tanjug/AP Photo/Julio Cortez

„Potpuno mi je žao zbog bola, slomljenosti i traume koju je smrt gospodina Flojda ostavila na njegovu porodicu i na našu zajednicu“, rekao je.

View this post on Instagram

?

A post shared by Htiekal (@lakeithstanfield3) on

Četiri policajca iz Mineapolisa otpuštena su zbog Flojdove smrti, nakon što je objavljen snimak incidenta. Snimak pokazuje Flojda kako u lisicama leži na podu licem prema dole, stenjući, moleći za pomoć i ponavljajući: „Molim vas, ne mogu da dišem“, pre nego što se onesvestio.

Uskoro nakon toga umro je u bolnici.

A koliko su razorni nemiri u Mineapolisu možda najbolje govori video snimljen jutro nakon celonoćnih nereda.

Tamošnje ministarstvo pravosuđa reklo je u četvrtak da je istraga policijske umešanosti u Flojdovu smrt „najviši prioritet.“

Brat žrtve Filoniz Flojd rekao je CNN-u juče da je umoran od toga da „gleda kako crni čovek umire.“ Rekao je da razume bes ljudi, ali apelovao je na protestante da ostanu mirni.

Pročitajte još:

„Policiji poručujem da želim da sve odrade ispravno, da krenu da rade svoj posao kako treba, jer to dosad nisam video“, rekao je Flojd.

„Nadam se da će policajci koji su usred bela dana pogubili mog brata biti uhvaćeni i dobiti smrtnu kaznu. Treba nam pravda“.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare