Belorusija, protest
Foto: Tut.By via REUTERS

Glavna i odgovorna urednica jednog od vodećih beloruskih nezavisnih medija, novinske agencije BelaPAN uhapšena je nakon što je policija tokom noći upala u njenu kuću, rekli su beloruski zvaničnici. Najmanje 30 beloruskih novinara je u zatvoru a policija vodi oko 50 odvojenih krivičnih istraga protiv zaposlenih u medijima.

Ranije danas novinarsko udruženje saopštilo je da je policija izvršila pretres stanova radnika privatne novinske agencije BelaPAN i da nije uspelo da stupi u kontakt sa urednicom Irinom Levšinom.

Kasnije je državni istražni odbor u saopštenju naveo da su Levšina i još dva radnika novinske agencije BelaPAN-a privedeni zbog sumnje da su organizovali i učestvovali u radnjama koje krše javni red.

Udruženje novinara saopštilo je da je najmanje 30 beloruskih novinara u zatvoru i da policija vodi oko 50 odvojenih krivičnih istraga protiv zaposlenih u medijima.

Snage bezbednosti pojačale su mere represije proteklih nedelja, a policija je u julu izvršila niz racija protiv aktivista, novinara i nevladinih organizacija, optužujući ih za organizovanje nereda i protesta.

Beloruske vlasti od avgusta prošle godine, kada je Aleksandar Lukašenko ponovo izabran na predsedničkim izborima, vode represivnu kampanju protiv nedržavnih medija, organizacija za ljudska prava i vođa protesta protiv aktualne vlasti.

Opozicija i zapadni posmatrači kažu da su izbori lažirani.

BONUS VIDEO: Koronavirus u Belorusiji

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar