Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Na području Vukovarsko-sremske županije u 6 sati ujutro počela je policijska akcija u kojoj je uhapšen HDZ-ov župan Damir Dekanić. Hapšenja su, neslužbeno, povezana sa saobraćajnom nesrećom u kojoj je Dekanić učestvovao pre skoro godinu dana kod Cerne.

Uz Dekanića, kako se saznaje, uhapšeni su policijski šef smene koji je tada bio na dužnosti, policajka koja je osiguravala mesto nesreće i policajac koji je vodio uviđaj.

Pijana nesreća koja je postala najveća misterija hrvatskog pravosuđa

Od nesreće u kojoj je pijan učestvovao HDZ-ov župan Vukovarsko-sremske županije prošlo je gotovo godinu dana. I dok je on tvrdio da je bio tek suvozač, kao što je zaključeno i u policijskom izveštaju, mediji su prenosili tvrdnje svedoka da je Dekanić nesreću izazvao kao vozač u službenom automobilu.

Do danas nije bilo poznato ko je zaista upravljao službenim automobilom, a u međuvremenu se u istragu nesreće uključio i USKOK, koji o toku istrage nije obavestio medije.

Ipak, iz današnjeg hapšenja čini se da je pijan nesreću, kako se i sumnjalo, izazvao upravo Dekanić. Iz hapšenja troje policajaca može se zaključiti kako je istragom utvrđeno da su prikrili stvarne informacije o nesreći.

Podsetimo, nesreća se dogodila sredinom aprila prošle godine, a iako je u početku tvrdio da nije on upravljao vozilom, svedoci koji tvrde da je te večeri njih skoro udario autom, ali i oni koji su se našli na mestu nesreće, kažu da je upravo Dekanić bio za volanom. Rekli su i da je iz auta isteturao vidno pijan, a policija je kasnije izvestila da je u krvi imao 1.44 promila alkohola.

Dekanić je tvrdio da je siguran da će istraga koja je potom pokrenuta potvrditi njegove reči te da njegova ostavka nije na stolu. Tvrdio je i da je cela situacija ispolitizirana jer mu neko smešta i pokušava da isprovocira njegovu ostavku.

Banožić: Članstvo Dekanića u mirovanju, ne možemo ga naterati na ostavku

„Časni sud odlučio je staviti članstvo župana u mirovanje i u tom statusu će ostati dok se ne završi postupak s pravosudnim telima. Ne postoji telo koje ga može naterati na ostavku niti insistirati na tome. Mi smo doneli političku odluku, a Damir Dekanić će morati sam da donese odluku“, rekao je Banožić.

Na pitanje hoće li pozvati Dekanića na ostavku, Banožić je odgovorio da se može smeniti samo zakonski ili ako to bude njegova lična odluka, piše Index.hr.

***

BONUS VIDEO: Zavejana Hrvatska

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar