Joanis Lagos
Joanis Lagos Foto:LOUISA GOULIAMAKI / AFP / Profimedia

Grčki evroposlanik Džons Lagos, bivši član neonacističke stranke Zlatna zora, uhapšen je u Briselu nakon što mu je ukinut poslanički imunitet, saznaje se iz grčkih policijskih izvora.

Pročitajte još:

Lagos je u Grčkoj osuđen na 13 godina i osam meseci zatvora kao jedan od vođa „kriminalne organizacije“ i protiv njega je raspisana međunarodna poternica. On je, prema grčkim izvorima, „uhapšen u Briselu“.

Vest o hapšenju grčkog evroposlanika usledila je nakon što je Evropski parlament Lagosu sinoć ukinuo imunitet. U tajnom izjašnjavanju, 658 poslanika je glasalo za ukidanje imuniteta, 25 je bilo protiv, a deset uzdržano.

Postupak je pokrenut na zahtev grčkih vlasti koje moraju da izdaju evropsku poternicu za Joanisom Lagosom. Ovaj 48-godišnjak je među 40-ak članova Zlatne zore koji su u oktobru osuđeni nakon pet i po godina maratonskog suđenja.

„Ja sam u policijskom vozilu, lopovi, ateisti, antigrci će me zatvoriti“, napisao je danas na Tviteru Joanis Lagos.

Lagos je, kao i čitavo rukovodstvo Zlatne zore, bio u pritvoru nakon ubistva antifašističkog aktiviste u Atini u septembru 2013. godine. Pušten je na uslovnu slobodu 18 meseci kasnije dok je čekao suđenje.On je imao parlamentarni imunitet od jula 2019. kada je izabran u Evropski parlament kao predstavnik Zlatne zore koju je nekoliko meseci kasnije napustio.

Lider Zlatne zore Nikos Mihaloliakos i većina osuđenih su u zatvoru, ali je drugi čovek te organizacije Hristos Papas i dalje u bekstvu.

BONUS VIDEO:

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar