Zoran Milanović Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Hrvatski predsednik Zoran Milanović u kratkom vremenskom periodu uspeo je da razljuti četiri zemlje i natera pojedine lidere da reaguju. Njegova retorika u javnosti je ocenjena kao u najmanju ruku sporna, a kandidatura za drugi mandat dovedena u pitanje. Milanović, pak, poručuje da zapravo i ne želi da se kandiduje za novi predsednički mandat.

Austrija

Milanović je medijima komentarisao odluku austrijskih vlasti da uvedu karantin za nevakcinisane, i istu nazvao „fašizmom“.

„Dakle, ove odluke ne donosi nikakva nauka, nije nikakva zavera, nikakav pakleni plan da nas se uništi… Ovo je impuls koji od nekud dolazi. Austrijski predsednik je moj prijatelj, izvinjavam se zbog izjave o tome da se tamo događa fašizam. On je liberalan i zemlja koja njega takvog liberalnog i zelenog izabere ne može biti fašistička. Ali neki političari se ponašaju inertno, sporo razmišljaju“, rekao je Milanović i uspeo da izazove diplomatske probleme.

Zbog tvrdnji predsednika da je odluka Austrije fašistička, ambasador Hrvatske u Austriji pozvan je na razgovor, na šta je Milanović odgovorio u svom stilu.

Zoran Milanovic
Zoran Milanović svečana sednica Gradskog veća Grada Valpova povodom obeležavanja Dana Grada Valpova Foto:Davor Javorovic/PIXSELL

„Mi ćemo izraziti zabrinutost za temeljna ljudska prava ljudi u Austriji. Kad već zovu za gluposti, onda ćemo i mi njih“, poručio je hrvatski predsednik.

Bosna i Hercegovina

Poznat po odsustvu takta i promišljenosti, Milanović je, govoreći o zločinima u regionu, rekao da se u Srebrenici dogodio genocid, ali da onda za teže zločine treba izmisliti novi naziv.

„Ja kažem da jeste genocid, ali onda za neke teže zločine moramo izmisliti novo ime. Poštujem tuđu žrtvu, ali nije sve isto. Ako sve bude genocid moramo naći drugo ime za ono što su nacisti uradili Jevrejima u Drugom svjetskom ratu. Nije svaka žrtva, to je relativizacije“, rekao je on i istakao da je za žrtve bitna pravda.

Zoran Milanović Foto: EPA-EFE/DANIEL NOVOTNY

Samo nekoliko dana ranije, Milanović je podvukao tvrdnju da postoje „različite vrste genocida“.

“To je moj stav generalno, međutim, postoje genocidi i genocidi. Postoji genocid nad Jeverejima, postoji genocid u Ruandi, postoji genocid u Srebrenici, odnosno, jedan događaj je definisan kao genocid, a genocid ima vrlo širok raspon“, poručio je on, zbog čega su pojedini političari BiH podneli tužbu Tužilaštvu BiH zbog umanjivanja zločina genocida u Srebrenici.

Srbija

Milanovićeve reči odjeknule su Srbijom kada je govorio o ubistvu porodice Zec. Na 30. godišnjicu ubistva devojčice Aleksandre, Marije i Mihajla Zeca u Zagrebu, on je istakao da je porodica Zec bila pozvana u hrvatsku vladu, da je dobila odštetu i upitao – „šta još treba?“.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Slučaj Zec pre 30 godina je slučaj mučkog ubistva jednog zagrebačkog mesara, Srbina po nacionalnosti, čoveka s dosta novca. Čovek je bogat, može se opljačkati, a i Srbin je, neće niko trepnuti. Imali su kriminalne namere, što se pokazalo i kasnije, kad su završili u zatvoru zbog novih zločina. Hrvatska država nema ništa s time, to je društveni talog“, ocenio je Milanović.

Kako on ističe, država Hrvatska sa tim nema veze i nejasno je zašto se umešanost i dalje pominje u medijima. Mnogi su ovo videli kao relativizaciju zločina nad nedužnima, a osude su stigle kako od srpske, tako i od hrvatske javnosti.

Ukrajina

Poslednja zemlja na Milanovićevom spisku je Ukrajina, koju je komentarisao zbog posete premijera Andreja Plenkovića. Milanović je rekao da je Plenkovićev odlazak u Ukrajinu „obično šarlatanstvo“, jer dolazi u momentu kada „Rusija zvecka oružjem“.

Zbog njegovih reči oglasio se i predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski, koji je hrvatskom kolegi poručio da nije solidaran sa prijateljima.

„Da je više od 100.000 vojnika na granici s Hrvatskom, predsednik Milanović posetu ukrajinskog premijera Zagrebu ne bi nazvao šarlatanstvom, već manifestacijom solidarnosti i prijateljstva“, smatra Zelenski.

BONUS VIDEO Rasprava Zorana Milanovića sa novinarima

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare