Foto: Privatna arhiva/Nova.rs

Požar u marini Navar u Bonićima kod Tivta ugašen je večeras nešto pre 20 časova.

Do požara je iz za sada zvanično neutvrđenih razloga došlo nešto posle 17 časova.

Prema nezvaničnim informacijama, vatra je izbila tokom radova na električnoj instalaciji 24-metarske luksuzne motorne jahte tipa „Pearl 80“ koju je vatra gotovo potpuno uništila.

Sa nje se požar preneo na metalni „Falcon“ koji je takođe teško oštećen jer mu je izgorelo kompletno nadgrađe, a vatra je zahvatila i pramac jedne manje obližnje stakloplastične jahte.

Srećna okolnost u svemu je što je jahta tipa „Pearl 80“ na kojoj je prvo došlo do požara, još uvek bila na trejleru pa su je radnici Navara i vatrogasci ipak mogli odgurati i udaljiti od ostalih par desetina na suvom vezu već uskladištenih jahti u marini u Bonićima i time sprečiti veću katastrofu.

Foto: Privatna arhiva/Nova.rs

Prema rečima komandira Službe zaštite i spašavanja Opštine Tivat Milorada Giljače, vatra je zahvatila dve veće motorne jahte koje se nalaze na tzv. suvom vezu – izvađene iz mora na operativnoj obali marine.

Vatrogasci iz Tivta kojima su u pomoć došle i kolege dobrovoljci iz tri ovdašnja dobrovoljna vatrogasna društva, lokalizivali su požar nešto pre 19 časova i sprečili da se vatra prenese na brojne druge jahte koje se nalaze u neposrednoj blizini dva zapaljena broda.

U akciji gašenja pored tivatskih vatrogasaca, učestvovali su i pripadnici Službe zaštite i spašavanja (SZS) Kotor.

Pored dve jahte na kojima je neposredno izbio požar, vatra je oštetila i još jedan obližnji brod.

U gašenju požara učestvovao je i vatrogasni brod „Jovana“ marine Porto Montenegro.

Foto: Privatna arhiva/Nova.rs

Šteta je višemilionska, ali su vatrogasci uspeli da spreče isticanje i eksploziju nafte iz tankova zapaljenih jahti.

Na moru je bila pripravna i ekipa Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama Crne Gore (UPSUL), ali nije bilo potrebe za njenim intervencijom sa postavljanjem plutajućih brana, jer su svi nusprodukti požara i gašenja te izlivi zauljenih tečnosti, ostali na obali i nisu dospeli u more.

Tokom požara, aktuvirala se EPIRB plutača sa zapaljene 24-metarske jahte „Falcon“ i poslala je satelitski poziv u pomoć.

Signal za pomoć su „uhvatile“ pomorske vlasti u Francuskoj koje su odmah, po uobičajenoj proceduri, kontaktirale kolege iz UPSUL Crne Gore od kojih su onda i dobili informaciju i prirodi incidenta i činjenici da u njemu srećom, nije bilo povređenih.

Tokom gašenja požara na jahtama u marini Navar, na licu mesta je bio i predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović.

Zvanične uzroke izbijanja požara u kome je pričinjena velika materijalna šteta utvrdiće istraga.

BONUS VIDEO: Požari – Crna Gora

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar