Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Podele BiH nema i nikada je neće biti, saopćeno je iz Udruženja generala BiH, koje je danas razmatralo aktuelna dešavanja prouzrokovana pojavom "non pejpera" i ideja o "mirnom razdruživanju" države.

„U punoj meri i svim svojim bićem protivimo se idejama retrogradnih snaga koje na sve moguće načine žele pokrenuti aktivnosti na realizaciji ideja sadržanim u „non pejper“ aktu, saopšteno je nakon sednice proširenog Upravnog odbora Udruženja, održane u Sarajevu.

Generali ističu da je Bosna i Hercegovina neupitna činjenica i nije nikakva „dejtonska tvorevina“, kakvom je žele prikazati pojedini međunarodni i domaći akteri.

„Sve njih pitamo, da li su svesni kakve bi posledice prouzrokovao ponovni pokušaj realizacije njihovih ideja. Mi, kao generali proistekli iz poslednjeg odbrambeno – oslobodilačkog rata, ne želimo da se ponovi bliska istorija i da na ovim prostorima nastaju novi ratni generali. Narodi ove zemlje ne zaslužuju da još jednom stradaju zbog suludih ideja pomahnitalih i nedoraslih likova koji isključivo gledaju lični interes. Naša deca i buduća pokoljenja u Bosni i Hercegovini zaslužuju da žive u prosperitetnoj i naprednoj državi“, navode iz udruženja.

Kako dodaju, izuzetno ih zabrinjava začuđujuće ćutanje predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, kao i ćutanje čelnika država Evropske unije.

„Pitamo ih, da li su zaboravili na krvava dešavanja iz devedesetih u našoj zemlji, kada su svojim nečinjenjem i kalkulantskim odnosom dozvolili agresiju na međunarodnu priznatu članicu UN. Pozivamo administraciju SAD i Ambasadu SAD u BiH, da kao dokazani prijatelji BiH i njenih naroda, te vodeća demokratija u svetu i tvorac Dejtonskog mirovnog sporazuma, preduzmu sve aktivnosti kako bi se zaustavile snage destrukcije, kako unutar naše zemlje, tako i njihovi pokrovitelji iz Evrope“, saopćeno je.

Pozvali su sve patriotske snage, sve građane Bosne i Hercegovine, sve političke i društvene organizacije, članove akademske zajednice, vladine i nevladine organizacije, da dignu glas i da svim deliocima BiH stave do znanja da podele BiH nema i da je nikada neće biti.

„Ne dozvolimo da naše ćutanje bude znak da nemamo šta reći i da se naše ćutanje tumači kao znak „slaganja“ sa njihovim retrogradnim i destruktivnim idejama, zaključuje se u saopštenju, kojeg potpisuje predsednik, penzionisani general Rizvo Pleh.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare