Foto:EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Iako je Austrija nedavno značajno ublažila epidemiološke mere i popustila pravila za ulazak u zemlju, od turističkih grupa, koje su neizbežne u svako doba godine, nema ni traga u Beču.

PROČITAJTE JOŠ:

Bečki aerodrom Švehat, javlja izveštač Tanjuga, gotovo je prazan, i zaživi samo na trenutak kada sleti neki avion.

Popuštanje pravila za ulazak u Austriju, odnosno „skidanje“ država Zapadnog Balkana sa liste zemalja visokog rizika, ne omogućava i dalje turistička putovanja.

I dalje u Austriju mogu ući austrijski državljani ili stranci sa boravišnim dokumentima, samo što, sada kada dolaze sa Zapadnog Balkana, više ne moraju u karantin ako imaju sertifikat o vakcinaciji, potvrdu o izlečenju ili negativni PCR, odnosno antigenski test.

Što se sertifikata o vakcinaciji tiče austrijske vlasti prihvataju sve vakcine koje je odobrila Evropska agencija za lekove (EMA) – Fajzer, Moderna, Džonson&Džonson i AstraZeneka, uz vakcine koje je prihvatila i Svetska zdravstvena organizacija (SZO), a to su kineske Sinofarm i Sinovak.

Ko je vakcinisan ruskom vakcinom Sputnjik V vakcinom mora, ako želi u Austriju da se testira, jer to cepivo nije prihvaćeno.

Prilikom pasoške kontrole na bečkom aerodromu Švehat, svi putnici, koji nemaju boravišne papire, moraju dokazati da dolaze poslovno, ili iz nekog drugog razloga koji spada u uredbom navedene izuzetke.

Na drugoj strani svi koji dolaze iz zemalja EU mogu dolaziti i u turističke svrhe u Austriju.

Taj odnos prema zemljama EU vidi se i na nekadašnjim granicama, koji su sada kontrolni punktovi, kao što je međa između Slovačke i Austrije.

Na prelazima iz drugih zemalja EU policija i vojska, koja obično vrši kontrolu potrebnih „korona dokumenata“, se sprovodi po principu kontrole po slučajnom uzorku, ali i po registarskim tablicama, kako bi se sprečilo da neko iz rizičnih regiona preko Slovačke ili uđe u Austriju.

Na tim prelazima saobraćaj se odvija bez većih zastoja.

Drugačija situacija je na prelazima između Austrije i Mađarske, gde se vrši detaljna kontrola svakog putničkog vozila, pa su tamo svakodnevne kilometarske kolone, koje su sada, pošto je ukinut karantin za putnike povratnike iz zapadno-balkanskih zemalja, nešto manja u odnosu na ranije mesece.

Sve u svemu putovanje sa Zapadnog Balkana u Austriju, odnosno severnu i zapadnu Evropu, iz turističkih razloga je teško ili gotovo nemoguće.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram