Foto: TANJUG/AP Photo/Petr David Josek/Pritnscreen/channel3now.com

Student Filozofskog fakulteta u Pragu koji je 21. decembra iz puške ubio 14 studenata i predavača zatim i sebe, a ranio 25, priznao je u oproštajnom pismu da je ubio mladog oca i njegovu dvomesečnu bebu nedelju dana ranije kada su se šetali šumom na periferiji Praga.

„U selu Hostounj je prilikom uviđaja nađeno oproštajno pismo u kome ubica priznaje ubistvo u šumi u četvrti Klanovice. Šta je sve tačno u pismu ne možemo još da saopštimo jer je u toku istraga, proveravamo niz događaja i saslušavamo ljude“, kazao je dnevniku Novinki (Novinky. cz) portparol policije Jan Danjek.

Da je David K. 24-godišnji student istorije na Filozofskom fakultetu Karlovog univerziteta u Pragu kriv i za neobjašnjeno ubistvo jednog 32-godišnjeg Čeha i njegove bebe u Klanovicama ;na periferiji Praga potvrdila su pre toga balistička veštačenja pušaka iz kojih pucao je na fakultetu i pištolja koje je policija našla.

Na bogosluženju za žrtve ovog masovnog ubistva 23. decembra u Katedrali sv. Vida na Hradčanima na oltar je položeno 18 ruža, 14 za studente i predavače Filozofskog fakulteta, jedna za oca Davida K. koga je sin ubio pre nego što je naoružan do zuba krenuo u Prag, dve za žrtve iz Klanovica i jedna za samog ubicu kao molitva za zabludeli um i simbol da će dobro pobediti zlo.

Još uvek se samo nagađa šta je bio motiv dobrog studenta istorije, neupadljivog tihog momka da iz puške AR-15 čija automatska verzija spada u jurišne, a prepravljena da se koristi u streljaštvu i lovu ubije na licu mesta 13 studenata i predavača, dok je 14. žrtva kasnije preminula u bolnici.

Dozvolu za nošenje oružja dobio je tek na proleće, za nju u Češkoj nisu potrebni psihološki testovi već samo potvrda lekara opšte prakse, a legalno je nabavio čitav arsenal, tri puške, od toga jednu sačmaricu iz koje su na kraju ubio, pištolje i mnoštvo municije, za koji se ne zna odakle studentu novac, pošto samo puška iz koje je ubijao na fakultetu košta prema tvrdnjama eksperata najmanje više od 6.000 evra.

„Dosledno proveravamo da li je zatajio sistem ili pojedinac. Sistem u registru oružja nema mogućnost da alarmira ako neko kupi veću količinu oružja za kratko vreme“, kazao je zamenik šefa češke policije Tomaš Kubik.

Inspekcija češke policije proverava i samu intervenciju i potragu policije za Davidom K. pošto je dobila SMS obaveštenje od njegove drugarice da je krenuo u Prag da oduzme sebi život, a kada je policija stigla u njegovu kuću u selu Hostounj kraj Praga našla ubijenog njegovog oca i eksplozivnu spravu domaće izrade koja je trebala da digne kuću u vazduh.

Dok se eksperti slažu da je sama intervencija policije u zgradi fakulteta na Trgu Jana Palaha i evakuacija bila vrlo profesionalna, kao znak pitanja ostaje zašto policija nije evakuisala i glavnu zgradu u koju je došla prvo i nije ga našla, već je sve snage prebacila u sporednu zgradu u istoj turističkoj četvrti starog Praga gde je trebalo da ima predavanje na koje nije došao i samo tu zgradu blizu Staromnjestskog trga i Božićnog vašara evakuisala.

Policija ima pune ruke posla i sa traganjem za ljudima koji na društvenim mržama prete da će ponoviti zločin ubice sa Filozofskog fakulteta ili ga podržavaju i hvale i šire paniku ili lažne vesti, a mediji su apelovali da se ne objavljuje puno ime i prezime ubice upravo da ljudi ne počnu da tragaju za njegovim profilima na mrežama i dele eventualne sadržaje sa njega.

„Do danas vodimo istragu u više od 60 takvih slučajeva, a u 30 znamo i konretni identitet lica“, saopštila je policija na mreži Iks i upozorila da autori takvih komentara i pretnji čine krivično delo.

***

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar