Udbina pomen za poginule na Bleiburg
Udbina pomen za poginule na Bleiburgu Foto:Marko Dimic/PIXSELL

Gospićko-senjski biskup Zdenko Križić koji je predvodio misu za poginule na Blajburgu u Udbini rekao je da ne smeju da se zaborave žrtve, ali da se ne treba ni osvećivati jer "tu smo da molimo i praštamo". Na misu su došli šef sabora Gordan Jandroković, Vladimir Šeks i drugi političari, a na događaju je bilo mnogo više od 25 ljudi koliko službeno sme da se okuplja prema epidemiološkim merama. Deo okupljenih nosio je zastave HOS-a sa ustaškim pozdravom "Za dom spremni".

„Nije moguće nabrojati celu listu stradanja hrvatskog naroda od Krbavske bitke pa kroz vekove koji su sledili“, kazao je Križić, istaknuvši da u memoriji hrvatskog naroda posebno mesto zauzima stradanje koje je počelo na Blajburgu i nastavilo se na Križnom putu.

Onde je, rečeno je, veliki deo vojnika i civila ubijen bez ikakvog suda, ali bez obzira što su te žrtve pale kao posledica ljudske mržnje, na nju ne treba odgovoriti mržnjom nego praštanjem.

„Ovo nije mesto na kom bi podgrevali mržnju prema zločincima ili narodima kojima su oni pripadali. Mržnja nikad ne donosi blagoslov i na njoj se ne gradi budućnost“, poručio je Križić, zaključivši da nema ništa opasnije za dušu nego negovati u sebi mržnju.

„Molimo za žrtve, ali iz molitve ne smemo da isključimo ni zločince“.

Podsetivši da je hrvatska država abolirala sve neprijateljske vojnike u Domovinskom ratu koji nisu počinili zločine, Križić je napomenuo da je zanimljivo da mnogi to postignuće 21. veka ne žele da primene jedino kada su u pitanju hrvatski vojnici, pa čak i civili iz Drugog svetskog rata.

Deo okupljenih u Udbini negodovao je dok je biskup pozdravljao goste, među kojima je poseban pozdrav uputio Jandrokoviću, a neko je u vulgarnom kontekstu spomenuo i Milorada Pupovca.

Deo okupljenih nosio je i zastave HOS-a s ustaškim pozdravom „Za dom spremni“.

U sklopu ovogodišnje komemoracije koja je u povodu 76. godišnjice Blajburške tragedije i Križnoga puta održana pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, u subotu ujutro počast žrtvama odata je na Lojbaškom polju kod Blajburga i na zagrebačkom groblju Mirogoju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar