Foto: Shutterstock

Svi koji su u Trstu rano jutros bili budni bili su svedoci prizora koji nisu videli 25 godina. Iznad nivoa mora formiran je tanak sloj leda.

Morski rezervat Miramar u Trstu zabeležio je danas fenomen kakav u Trstu nije viđen 25 godina, zaleđeno more, prenosi N1.

To je nešto što su češće doživljavale generacije iz vremena kada su zime bile hladnije, ali mlađe generacije gotovo da više nisu upoznate sa ovom pojavom.

Tanka kora leda pojavila se ove noći iznad nivoa mora šireg područja Tršćanskog zaliva, piše Primorski dnevnik.

Slična pojava, u nešto širim razmerama, desila se pre skoro tačno 25 godina, 25. januara 1999.

U to vreme tršćanski kraj zahvatile niske temperature koje su dostizale svega nekoliko stepeni iznad nule.

Prema rečima meteorologa Darka Bradasija, ovim područjem trenutno lebdi čvrst anticiklon sa veoma toplim visinskim vazduhom.

Radiosonda iz Rivolta je tako odredila nultu izotermu (tačku smrzavanja vode) na visini od oko 2.936 metara u ponoć.

Zbog toga je atmosfera veoma stabilna i postoji izražen temperaturni preokret, pa su temperature neposredno iznad tla nekoliko stepeni niže nego na visini od nekoliko metara.

Meteorološka opservatorija regionalne ekološke agencije Arpa izmerila je jutros 3,4 stepena Celzijusa na pristaništu u Trstu.

„Zbog izražene stabilnosti atmosfere i odsustva značajnih vetrova, vrlo je verovatno da su temperature u najnižim prizemnim slojevima bile nekoliko stepeni niže nego na visini od oko dva metra, gde su postavljeni zvanični termometri“, objasnio je Bradasi.

Prema njegovim rečima, važnu ulogu igrao je tanji sloj magle, koji se već nekoliko dana zadržavao nad morem i zaustavljao sunčeve zrake i povećavao koncentraciju slatke vode u tankom gornjem sloju mora, kao i veoma mirno more.

***

BONUS VIDEO – Fenomen koji meteorolozi i naučnici pokušavaju da objasne

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar