Foto: EPA/EFE

Organizacija "Projekat za obuhvatanje i objavu organizovanog kriminala i korupcije" objavila je imena pet najkorumpiranijih političara na svetu, među kojima su čak tri lidera sa kojima predsednik Srbije Aleksandar Vučić ima bliske odnose i saradnju.

Prvi na ovogodišnjoj listi je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko, potom sledi doskorašnji predsednik Avganistana Ašraf Gani, zatim sirijski predsednik Bašar al Asad i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, dok je na petoj poziciji Sebastijan Kurc, donedavno kancelara Austrije.

Pročitajte još:

Broj 1: Aleksandar Lukašenko

Odluku da „pobedu“ odnese Lukašenko, komisija je donela jednoglasno, što je prvi put da se odluka tako donese od kada 2015. godine kada je glasanje prvi put održano.

Beloruskom predsedniku se na teret stavlja da je kroz raširenu mrežu korupcije izgradio sistem patronaže koji mu daje kontrolu nad ekonomijom, a da bi zaštitio tu korupciju počinio je gruba kršenja ljudskih prava. Naglašavaju da je „Lukašenko jedan od mnogih autokrata koji koriste korupciju i nasilje da potkopaju demokratiju i zadrže vlast na neodređeno vreme“.

Aleksandar Lukasenko
Aleksandar Lukašenko Foto:Tanjug/Nikolay Petrov/BelTA Pool Photo via AP

Broj 2: Ašraf Gani

Drugoplasirani je doskorašnji predsednik Avganistana Ašraf Gani, koji će u istorijske udžbenike biti upisan kao predsednik koji je pobegao i ostavio svoj narod kada su talibani zauzeli državu. Gani je pobegao u Tadžikistan, a prebeg je pravdao time da je želeo da izbegne krvoproliće.

Kod ovog slučaja sporno je to što su se pojavile informacije da je Gani sa sobom poneo kofere pune novca, a to je potvrdio i njegov telohranitelj koji je britanskim medijima rekao da ima snimke sigurnosnih kamera koji to potvrđuju.

Asraf Gani
Ašraf Gani Foto:EPA-EFE/STRINGER

Ruska ambasada u Kabulu je tada javila da je Gani napustio zemlju sa četiri automobila i helikopterom punim gotovine, a ambasada Avganistana u Tadžikistanu je zatražila njegovo hapšenje, rekavši da je ukrao 169 miliona dolara iz državne kase.

Broj 3: Bašar al Asad

Bašar al Asad Sirijom vlada već 20 godina, a njegovu vladavinu obeležilo je jedno od najkrvavijih razdoblja u istoriji te zemlje. Iako je prilikom stupanju na dužnost obećao da se korupciju iskoreniti, u zemlji koju čini više od 80 odsto siromašnih građana – Asad od nje živi.

Basar el Asad
Bašar el Asad Foto:EPA-EFE/SANA

Prošle godine to je potvrdio sirijski biznismen Rami Makluf obelodanivši je da je svojevremeno formirao mrežu ofšor kompanija kako bi predsedniku Sirije Bašaru Al Asadu pomogao da izbegne sankcije.

Broj 4: Redžep Tajip Erdogan

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan u velikoj meri odgovoran je za to što se ova zemlja nalazi na ivici ekonomskog propadanja, jer je turska lira sve niže pada u odnosu na evro.

Redžep Tajip Erdogan Recep Tayyip Erdogan
Redžep Tajip Erdogan Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Godinama se spekuliše o njegovoj korupiranosti, a osuđivani vođa mafije Sedat Peker izazvao je pravu buru kada je u maju ove godine rekao kako je vladajuća stranka korupirana, povezana sa švercom droge i zataškavanjem ubistava.

Broj 5: Sebastijan Kurc

Doskorašnji kancelar Austrije Sebastijan Kurc bio je prinuđen da se povuče sa svoje pozicije i sa mesta predsednika Narodne partije Austrije. Razlog su mnogobrojne afere među kojima su trošenje državnog novca za plaćanje nameštenih istraživanja koja njemu idu u korist, zatim afera Ibica u kojoj je njegov tadašnji koalicioni partner Hans Kristijan Štrahe nudio navodnoj rođaki ruskog oligarha državen poslove u zamenu za novac za finansiranje njegove stranke, zatim kampanja protiv izbegličke krize i afera sa maskama, odnosno unosan višemilionski posao koji je povezan sa Kurcovim bliskim saradnicima.

Sebastijan Kurc
Sebastijan Kurc Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Inače, prvi pobednik na ovom glasanju koji je poneo titulu „najkorumpiraniji političar godine“

2015. godine bio je predsednik Crne Gore Milo Đukanović.

BONUS VIDEO: Jelka Jovanović: Sveto trojstvo – korupcija, uništavanje životne sredine i kršenje ljudskih prava

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare