Redžep Tajip Erdogan Recep Tayyip Erdogan
Redžep Tajip Erdogan Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Turska lira je slabija nego ikad, a Redžep Tajip Erdogan je dosledan politici smanjenja kamatnih stopa. Iako njegove odluke privlače investitore, građani Turske upadaju u sve veće krize zbog pada vrednosti valute.

Turska lira već godinama je u padu, ali sada skoro svakodnevno dostiže nove minimume. Visoka inflacija od skoro 20 procenata ugrožava tu valutu. Prema mišljenju mnogih, glavni krivac za to je Erdogan, koji se godinama smatra sivom eminencijom Centralne banke Turske.

Erdoganova pasija je biranje kadrova koji će voditi Centralnu banku, koja tako vodi neobičnu monetarnu politiku. Centralna banka je prethodne nedelje zaustavila negativan razvoj i po prvi put nakon sedam godina intervenisala na tržištu devizama. Erdogan, pak, ne odustaje od svoje mantre – „kamate su uzrok, a inflacija rezultat“.

Foto: EPA-EFE/SEDAT SUNA

Povezanost fiskalne i monetarne vlasti

Monetarnu vlast predstavljaju ekonomisti koji upravljaju količinom novca u državnoj kasi, dok političari spadaju u čelnike fiskalne vlasti, koja upravlja trošenjem istog novca. U demokratskim društvima, ove dve grane su odvojene, jer političari defakto troše više novca nego što imaju, što vodi do inflacije i slabljenja valute.

Kada dođe do situacije koja je trenutno zastupljena u Turskoj – političari preuzimaju monetarnu vlast, stvore uslove za veliku inflaciju, Centralna banka gubi svoju primarnu funkciju, a narod ispašta. Sa druge strane, političari zadovoljno trljaju ruke, jer su „stvorili“ veću količinu novca od predviđenog budžeta.

Erdoganova ekonomska klackalica

Jedno od ovlašćenja koje ima predsednik Turske jeste i imenovanje guvernera Centralne banke. Ovo je omogućilo Erdoganu da godinama drži CB čvrsto u šaci i nameće svoju politiku.

POGLEDAJTE JOŠ:

Njegov stav o monetarnoj politici je da treba smanjivati referentne kamatne stope Centralne banke, a to će smanjivati inflaciju, što je suprotno zakonima monetarne politike. Podizanje kamatnih stopa je jedan od načina na koje se Centralne banke bore protiv rasta inflacije, ali Erdoganov stav se sa tim kosi.

Turski predsednik svoje postupke opisuje kao „ekonomski rat za nezavisnost“, što je teza sa kojom se nisu slagali guverneri CB, zbog čega su bili smenjeni. Iako Erdogan još uvek ne želi da prizna grešku, stanovnici Turske itekako su pogođeni njegovom politikom. Inflacija je uticala na životni standard i potrošačke korpe građana, koji su vremenom sve ostrašćeniji zbog aktuelne situacije.

Drastičan skok cena osnovnih životnih namirnica doveo je do besa među onima koji se bore za egzistenciju, a Erdogan je, kako ističe, uveren da će Turska ostvariti ogroman privredni rast naredne godine.

BONUS VIDEO Erdogan u Sarajevu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar