Foto:EPA-EFE/NIAID/NATIONAL INSTITUTES OF HEALTH

Slovenački premijer Janez Janša saopštio je danas da je u toj zemlji otkriven prvi slučaj tzv. engleskog soja koronavirusa kod muškarca sa Kosova koji ima privremeno prebivalište u Sloveniji, a koji se vratio iz Belgije. O ovom slučaju obaveštene su belgijske vlasti.

Oboleli je za ulazak u Sloveniju koristio negativan test iako je imao i drugi koji je bio pozitivan, pa je sada stavljen u izolaciju i proveravaju se njegovi mogući kontakti, rekao je Janša na vanrednoj konferenciji za novinare.

Po njegovim rečima već danas je počela provera više stotina uzoraka osoba kod kojih je u svim slovenačkim regijama bio potvrđen koronavirus, kako bi se utvrdilo da li reč o engleskom soju. Neki su nalazi bili pozitivni, kazao je Janša, ali je negirao navode nekih medija da je potvrđeno već desetak takvih slučajeva.

Kako sumnja na to da je za raniji tempo zaraza koronavirusom i pre bio kriv engleski soj, Slovenija je od slovačke vlade posudila „nekoliko hiljada“ specifičnih PCR-testova koji reaguju samo na englesku varijantu virusa, a radi na tome da nabavi još takvih testova.

Zbog mogućnosti da je u Sloveniji u većem broju prisutan tzv. engleski soj koronavirusa slovenačka vlada će sledeće nedelje ponovo razmotriti odluke o popuštanju protivepidemijskih mera, najavio je Janša.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar