Džonson: Dokazi sugerišu da je novi soj virusa smrtonosniji

Svet 22. jan. 202119:11
Podeli:
Foto:NIAID/National Institutes of Health via AP

Rani dokazi sugerišu da je nova varijanta koronavirusa, koja se pojavila u Velikoj Britaniji, možda smrtonosnija, rekao je premijer te zemlje Boris Džonson.

Podatke su proučavali naučnici iz Savetodavne grupe za nove i respiratorne pretnje virusima, koja je o tome informisala vladu Velike Britanije.

Međutim, svi dokazi su još u preliminarnoj fazi.

Studije su već pokazale da se novi soj virusa brže širi.

Nova varijanta prvi put je otkrivena u Kentu u septembru. Od tada je postala dominantna verzija virusa u Engleskoj i Severnoj Irskoj, a proširila se u više od 50 drugih zemalja.

„Osim što se brže širi, čini se da sada postoje i neki dokazi da bi nova varijanta – koja je prvi put identifikovana u Londonu i na jugoistoku – mogla biti povezana i sa višom stopom smrtnosti“, rekao je Džonson.

Dokazi dolaze od matematičara koji analiziraju trendove u broju ljudi koji umiru od nove i stare varijante virusa.

Patrik Valans, glavni vladin naučni savetnik, rekao je da dokazi o smrtnosti „još nisu snažni“.

„Želim da naglasim da postoji velika neizvesnost oko ovih brojeva i da nam treba više rada da bismo imali preciznije podatke, ali očito je zabrinjavajuće da ova vrsta ima veću stopu smrtnosti, kao i da se lakše prenosi“, rekao je on.

Čini se da je nova varijanta smrtonosnija za oko 30 odsto.

Na primer, na hiljadu 60-godišnjaka zaraženih starom varijantom, moglo bi se očekivati da će njih 10 preminuti. Ali, ako su zaraženi novom varijantom virusa procene su da bi moglo preminuti oko 13 osoba.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram