Foto: Ahmed Hadrovic / Sipa Press / Profimedia/Arhiva

Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo već su predložili inicijative da se po velikom prijatelju Bosne i Hercegovine, Đorđu Balaševiću, imenuju ulice ili mostovi.

Klub zastupnika SBB-a u Skupštini Kantona Sarajevo predložio je preimenovanje pešačkog „Željeznog mosta“ na Skenderiji u „Most Đorđa Balaševića“ ili „Balaševićev most“. Na sličnom putu je i zastupnik Elvis Vreto (NiP), koji je pokrenuo inicijativu da Sarajevo bude prvi grad koji će dodeliti ulicu preminulom velikanu Đorđu Balaševiću.

Oni navode kako je Đorđe Balašević bio ambasador Sarajeva, pogotovo u najtežim trenucima u istoriji grada.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Pored svega što je učinio za naš grad, posebno treba istaći koncert održan u neposrednoj blizini ‘Željeznog mosta’ na Skenderiji u februaru 1998. godine. Njegovo javno delovanje, pesme i koncerti u zemljama regiona, bili su u maniru izgradnje mostova među ljudima i narodima. Koncerti u Sarajevu, Tuzli, Mostaru i drugim gradovima su dokaz da je Đorđe Balašević svim svojim bićem bio privržen BiH i glavnom gradu naše države, čime nas je zadužio u ljudskom i svakom drugom smislu. Stoga, pokrećemo inicijativu za preimenovanje pomenutog mosta u naziv ‘Most Đorđa Balaševića’ ili ‘Balaševićev most’, navode oni.

Elvis Vreto predsednik Komisije za obeležavanje, čuvanje i negovanje istorijskih događaja i ličnosti kaže da će ovo pitanje staviti na dnevni red već na narednoj sednici komisije, zakazanoj za 23. februar i moli javnost da izrazi podršku i predloži lokacije koje bi odgovarale.

„Hajde da to ide u jedan glas, od svih građana Sarajeva i da pokažemo da postoje stvari koje nas ujedinjuju i da mi ne zaboravljamo one koji su nam bili prijatelji i u najtežim vremenima. Sarajevo i Đole to zaslužuju, posebno njegova publika i ljudi koji su ga voleli. Kada je došao ovde na prvi posleratni koncert, tek smo tad znali da ima nade u dijalog i stvarni mir. Balašević je doneo taj osećaj mira , dužni smo mu barem toliko, pa da se Ulica Koševo ili neka druga koja bi pristajala, nazove prema njemu“, poručio je zastupnik Vreto.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare