Raspadskaya Foto:VIKTOR DRACHEV / AFP / Profimedia

U trenutku kada se svet suočava sa potencijalnom nestašicom gasa izazvanu rusko-ukrajinskom krizom, dešava se najveće curenje gasa ikada, i to upravo iz rudnika uglja u Rusiji. Ovaj rudnik trenutno izbacuje količinu metana čiji sadržaj ugljen-dioksida može da parira onoj koju u proseku izbace pet termoelektrana na ugalj poput TENT-a u Obrenovcu.

Pročitajte još:

Oko 90 tona metana na sat ispuštano je iz rudnika u januaru, kada je gas prvi put pronađen, prema podacima GHGSat, komercijalne kompanije za satelitski nadzor sa sedištem u Kanadi. Ova količina mogla bi da proizvede dovoljno prirodnog gasa za napajanje 2,4 miliona domova, piše Gardijan.

U skorije vreme, čini se da iz rudnika curi manje gasa, ali se smatra da je curenje bilo aktivno najmanje šest meseci pre januarskog istraživanja.

Curenje iz rudnika Raspadskaja u Kemerovskoj oblasti, najvećeg rudnika uglja u Rusiji, je oko 50 odsto veće od bilo kog drugog curenja koje je primetio GHGSat otkako je započeo svoje globalno satelitsko praćenje 2016. godine.

Brodi Vajt, direktor energetike, deponije i rudnika u GHGSat-u, rekao je da je metan često zanemarena nuspojava eksploatacije uglja koja je doprinela klimatskom uticaju sagorevanja uglja. Procenjuje se da bi curenje u Raspadskoj dodalo oko 25 odsto emisiji gasova staklene bašte sagorevanjem bilo kog uglja proizvedenog iz rudnika.

„Vidimo povećanje metana na ovoj lokaciji , što bi moglo da bude rezultat povećane proizvodnje uglja, povezane sa globalnim trendovima u upotrebi uglja“, rekao je direktor.

Inače, Rusija je jedan od najvećih svetskih izvora metana koji potiču iz fosilnih goriva. Gasna infrastruktura u zemlji, uključujući proizvodne pogone i gasovode, poznato je da curi uprkos pozivima da vlada preduzme mere.

Pol Bledso, bivši savetnik Bila Klintona u Beloj kući, koji sada radi pri Institutu za progresivnu politiku u Vašingtonu, rekao je da je duboko rezanje metana jedini siguran način da se ograniči kratkoročna temperatura i spreči naglo klimatske promene.

„Ali, svaki mesec donosi nove dokaz da Rusija krije najmasovnije i najrazornije curenje metana na svetu. Putin očajnički krije ove ogromne emisije kako bi mogao da nastavi da profitira od prodaje ruskog uglja, nafte i gasa i da finansira rat. Ali te nacije poput Kine koje nastavljaju da kupuju Putinovu naftu i gas podjednako podržavaju ratni zločin”, rekao je Bledso.

Svi podzemni rudnici uglja proizvode metan, koji može da izazove eksplozije ako se nakupi. U eksploziji u rudniku Raspadska 2010. godine poginulo je 66 osoba.

Ispuštanje metana se može uraditi iz bezbednosnih razloga. Međutim, postoje načini za hvatanje metana kada se proizvodi velikom brzinom, ili za ispuštanje kroz oksidaciju, tako da uzrokuje manje štete klimi.

Metan je oko 80 puta snažniji kao gas staklene bašte od ugljen-dioksida, iako se u atmosferi razgrađuje za oko 20 godina. U februaru je Međunarodna agencija za energetiku upozorila da većina zemalja premalo prijavljuje svoje emisije metana, a stvarne količine koje se izlivaju u atmosferu su daleko veće nego što se mislilo.

Nedavne studije su pokazale da bi smanjenje metana moglo biti jedan od najbržih načina da se obuzda globalni porast temperature i da bi sadašnji oštri rezovi mogli da spreče porast od oko 0,25 stepena do 2050. godine.

Durvud Zilke, predsednik Instituta za upravljanje sa sedištem u Vašingtonu, rekao je da curenje iz Raspadske pokazuje hitnu potrebu za akcijom.

„Ključno je postaviti sveobuhvatan satelitski sistem za praćenje metana. Takođe moramo da primenimo sistem podsticaja i sankcija koji mogu da poprave ove emisije, fokusirajući se prvo na super emitere“, rekao je Zilke.

Takođe, sa sadašnjim visokim cenama gasa, cena hvatanja metana bila daleko manja od vrednosti njegovog korišćenja ili prodaje kao izvora goriva.

Na klimatskom samitu Cop26 UN u Glazgovu prošlog novembra, više od 100 zemalja je obećalo da će smanjiti svoje emisije metana za najmanje 30 odsto do 2030. godine. Rusija, međutim, nije bila među njima.

BONUS VIDEO: Tasić: Nemamo alternativu za gas, Rusija nam je trenutno jedini izvor

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar