Foto: EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU, EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ,EPA-EFE/STRINGER

U potrazi Evrope da okonča svoju zavisnost od ruskih energenata, postoji neiskorišćeni resurs - vode oko Kipra. Ipak, decenijama star sukob između Turske, Kipra i Grčke, ukorenjen u invaziji Turske na Kipar 1974. godine, koči napore da se istraži i izvuče prirodni gas koji leži ispod tog dela Sredozemnog mora.

Turska želi da se pita o profitu, odnosno da obezbedi priliv i korist za tursku zajednicu na Kipru. Takođe, Ankara želi da prirodni gas iz tog regiona prolazi preko turske teritorije na putu ka Evropi. Sa druge strane, Atina podržava planove za transport gasa preko Kipra i Grčke.

Ništa od dogovora

Kada je počeo rat u Ukrajini postojala nada da će zemlje u sporu ostaviti po strani svoja neslaganja u korist pomoći EU da okonča zavisnost od ruskih energenata i time smanji priliv novca u ratnu kasu ruskog predsednika Vladimira Putina. Čak, u martu su se sastali grčki premijer Kirijakos Micotakis i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, što je podstaklo nade da bi dogovor mogao da bude na pomolu. Međutim, do toga nije došlo, prenosi Politiko.

Foto: EPA-EFE/ERDEM SAHIN

Dva meseca kasnije, Erdogan je prekinuo veze sa Micotakisom, a grčke vlasti su stavile svoje snage u stanje pripravnosti, pozivajući se na ruske pretnje.

Sada, Kipar je ponovo na početku, 11 godina nakon otkrića prvog velikog gasnog polja na ostrvu. Gas se eksploatiše i nije doneta odluka o tome kako bi mogao da se kombinuje sa drugim rezervama u regionu i otpremi u ostatak Evrope.

Na Kipru su malo iznenađeni što su se optimistični planovi urušili, piše Politiko.

„Imajući u vidu nedavnu prošlost i generalno naše iskustvo sa Turskom, nismo bili toliko naivni da verujemo da je Turska preko noći promenila svoj stav ili prema Grčkoj ili prema Kipru“, rekao je Kornelios Korneliu, visoki zvaničnik kiparskog Ministarstva spoljnih poslova.

Kiprani su sada zabrinuti da će rastuće tenzije obeshrabriti energetske kompanije da nastave sa ulaganjima i istraživanjima.

Foto: Murat CETIN MUHURDAR / AFP / Profimedia

Stari sukobi rađaju moderne borbe

Invazija Turske na Kipar podelila je ostrvo na dva dela. Na severu žive kiparski Turci koji su jednostrano proglasili nezavisnost 1974. godine, nakon turske invazije. Ovaj deo ostrva sebe naziva Turska Republika Severni Kipar (TRSK), ali je niko u svetu ne priznaje osim Turske. Na jugu žive kiparski Grci, a EU priznaje Kipar u celini kao Republiku Kipar.

Od tada, zamrznuti konflikt imao je bitnu ulogu u borbi oko pomorskih granica i prirodnih resursa. Tenzije su porasle tokom poslednjihh nekoliko godina, odnosno od kada je Republika Kipar počela da dozvoljava kompanijama da traže nalazišta prirodnog gasa u svojoj ekskluzivnoj ekonomskoj zoni Afroditnom polje koje je otkriveno 2011. godine.

Foto: EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU

Turska traži da se Kipar uzdrži od bilo kakvih akcija u ovim vodama i pokrenula je sopstvena istraživanja. EU je 2019. godine uvela sankcije Turskoj zbog neovlašćenog bušenja kod kiparske obale.

„Američki Ekson Mobil i Katar Enerdži pokušavaju da izvuku gas iz tog područja. Takođe, italijanska kompanija Eni i francuski Total trebalo bi da počnu narednih nedelja“, kaže Nataša Pilides, kiparska ministarka energetike, trgovine i industrije.

PROČITAJTE JOŠ:

Kipar se nada da će konzorcijum koji predvodi Ševron dati predloge o nalazištu Afrodita. Moguće rešenje bi moglo da bude povezivanje polja Afrodita sa egipatskim terminalom. Jedna grčka kompanija podnela je predlog kiparskim zvaničnicima da poveže izraelska gasna polja sa Kiprom preko malog gasovoda, dok bi plutajuća fabrika tečnog prirodnog gasa, izgrađena u blizini ostrva služila kao distributivna tačka za ostatak Evrope. Zatim, postoji predlog za jeftiniji, alternativni gasovod, koji bi prolazio kroz Tursku.

Politika u igri

Postoji još jedan faktor koji će imati veliki uticaj nad situacijom – izbori.

Grčka, Kipar i Turska održaće izbore najkasnije do 2023. godine – jedan od razloga zbog kojeg malo ko očekuje značajnu deeskalaciju između Turske i Grčke.

Kiprani krive Ankaru, rekavši da ne vide nikakvu želju Turske da se bavi energetskim pitanjem ni širim pitanjem pregovora sa drugom polovinom ostrva pre izbora 2023. godine.

BONUS VIDEO: Tasić: Nemamo alternativu za gas, Rusija nam je trenutno jedini izvor

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News