Portland, protest, black lives matter
Foto: EPA-EFE/DAVID SWANSON

Dve grupe demonstranata protiv upotrebe federalnih bezbednosnih struktura angažovanih da smiruju proteste u Portlandu, podenele su tužbu federalnom sudu protiv saveznog ministarstva unutrašnjih poslova, izvestio je danas AP.

U tužbi se navodi da je slanje federalnih bezbednosnih službi da rasturaju demonstracije uz upotrebu do sada neviđenog nasilja, uz korišćenje suzavca i gumenih metaka protiv sopstvenih građana, protivno Ustavu SAD.

Grupe Zid majki i Ne pucaj u Portland podnele su tužbe protiv vršioca dužnosti ministra za unutrašnju bezbednost Čeda Volfa i drugih saveznih zvaničnika koji smatraju odgovornim za nasilje.

U tužbi se navodi da se prisustvom federalnih agenata u Portlandu krše fundamentalni principi demokratije jer federalne vlasti vrše represiju nad sopstvenim građanima primenom nezakonite taktike i angažovanja federalnih bezbednosnih struktura umesto lokalne policije.

Istovremeno, gradonačelnici Portlanda i još pet američkih gradova apelovali su na Kongres da proglasi nezakonitom odluku Trampove adminstracije da se federalni agenti rasporede po gradovima u kojima nisu poželjni.

„Uprkos protivljenju lokalnih vlasti ova adminstracija je naredila nečuvenu primenu sile od strane federalnih službi bezbednosti po američkim gradovima i to više hikada ne sme da se dogodi“, navodi se u pismu koje su kongresnim liderima poslali gradonačelnik Portlanda, i njegove kolege iz Sijetla, Kanzas Sitija, Albukerkija, Nju Meksika i Vašingtona.

Zbog brutalnog policijskog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda 25. maja tokom hapšenja u Mineapolisu i rasizma među američkim policajcima, već više od dva meseca traju demonstracije u Portlandu i drugim američkim gradovima.

Samo nekoliko sati nakon što jutros nestao dim od suzavca u Portlandu, ministar pravosuđa SAD Vilijam Bar je u Kongresu stao u odbranu agresivne taktike i nasilnog odgovora saveznih agenata na građanske nemire.

On je rekao da su „nasilni demonstranti i anarhisti oteli legitimne proteste podstaknute smrću Džordža Flojda“.

Ipak, AP saznaje iz dobro upućenog izvora u Beloj kući da je Trampova administracija odlučila da povuče određene poteze koji ukazuju na spremnost da se postepeno smanjuje prisustvo saveznih službi bezbednosti u Portlandu.