Foto: EPA-EFE/DAVID SWANSON

Najava da će administracija predsednika SAD Donalda Trampa poslati još najmanje stotinu policajaca u užareno grotlo Portlanda samo je intenziviralo aktuelne sukobe između policije i demonstranata koji već danima protestuju zbog rasizma.

Tramp je prethodno u Portland poslao federalne snage bezbednosti, zbog čega su se protesti rasplamsali u više američkih gradova iz solidarnosti s građanima Portlanda.

Uprkos protivljenju lokalnih vlasti te snage su intervenisale po nalogu predsednika, koji je u centar svoje kampanje za predsedničke izbore u novembru stavio održavanje reda i zakona.

Niz novih protesta zbog lošeg postupanja policije potresao je tokom vikenda gradove širom SAD, stvarajući novu dilemu lokalnim vlastima koje su uspele da donekle ublaže tenzije na ulicama sve dok sukob zbog upotrebe federalnih snaga u Portlandu nije izazvao novi gnev, piše Njujork tajms.

Scene su podsetile na tenzije u prvim danima protesta zbog nasilne smrti Džordža Flojda krajem maja, dok su neki demonstranti pribegli destruktivnim metodama protesta, a policija upotrebila agresivnu taktiku da ih smiri.

Slanje federalnih snaga

Dakle, kako je katalizator poslednjih protesta bilo razmeštanje federalnih policajaca u Portland (država Oregon), militarizovani napori da se uguše protesti kod federalne sudnice pokrenuli su masovne demonstracije i svakodnevne sukobe u tom gradu, a takođe i inspirisali nove proteste solidarnosti u drugim gradovima u kojima su ljudi izrazili duboku zabrinutost što je federalna vlada iskoristila proširena ovlašćenja.

Foto: EPA-EFE/DAVID SWANSON

Tramp je iskoristio scene nemira da pošalje poruku reda i zakona za svoju kampanju za reizbor, ističe Njujork tajms, dodajući da je predsednik potrošio više od 26 miliona dolara za televizijske spotove koji prikazuju distopiju bezakonja s praznim policijskim stanicama, uz tvrdnju da bi to moglo da se desi ako na izborima pobedi njegov rival Džo Bajden.

Njujork tajms dodaje da su se demokrate koje su na čelu nekih gradova i saveznih država usprotivile dolasku federalnih snaga, ali su i izrazile nezadovoljstvo što neki na ulicama preteruju i idu na ruku predsedniku.

Eskalacija podrške

Protesti su eksplodirali širom SAD, pošto su nedelje građanskih nemira i sukoba aktivista s vlastima proključale u subotu uveče s desetinama uhapšenih, dok je policija u pojedinim gradovima upotrebila suzavac i biber sprej da razbije demonstracije.

Foto: Jason Redmond / AFP / Profimedia

Protesti su održani u velikom broju gradova, poput Los Anđelesa, Ričmonda, Omahe, Luisvila, Aurore, Njujorka i Ostina, gde je jedan čovek ubijen iz pištolja tokom protesta. Međutim, žarište demonstraija bilo je na severozapadnoj pacifičkoj obali, u Portlandu, gde je sukob aktivista i federalnih agenata upumpao novu energiju u pokret koji je počeo posle policijskog ubistva Džordža Flojda u Mineapolisu.

Po dolasku u Portland, federalne snage u neobeleženim vozilima su prošle nedelje na silu oterale demonstrante s ulica i privodile ih bez opravdanja, a takođe su protiv demonstranta koristile suzavac i neubojitu municiju.

I kritike i tužbe

Tramp i dalje poručuje da samo pokušava da uspostavi red, ali je njegov pristup izazvao široke kritike, kao i tužbe.

Donald Tramp
Donald Tramp Foto:Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik

Posle Portlanda, Tramp planira da pošalje federalne snage i u druge gradove da uguše proteste i suzbiju rast kriminala, dok je većina agenata već poslata u velike gradove koje su pod rukovodstvom demokrata. Ti policajci su izazvali uzbunu među gradonačelnicima i guvernerima od kojih su neki kritikovali Trampa da pokušava da ojača svoju izbornu bazu dok zaostaje u anketama za Bajdenom.

Zasad su demonstranti pridobili većinu simpatija i podrške posle pojave snimaka kako pojedini policajci na protestima odgovaraju preteranom upotrebom sile, ali postoji mogućnost da se to i promeni, ako demonstranti budu viđeni kao agresori, lako bi mogli da izgube simpatije javnosti.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar