Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Hrvatski premijer Andrej Plenković i dalje slaže krštenicu s ministrima u budućoj vladi, a celi popis ministarstava i ministara trebalo bi da bude gotov do kraja sedmice.

Bilo je mnogo spekulacija, ali prema poslednjim informacijama biće mnogo manje promena nego što se očekivalo, dok će neki ministri samo zameniti resore.

Kako prenosi Index, najveće je iznenađenje da bi novi ministar odbrane mogao da bude Mario Banožić, koji je do sada bio ministar državne imovine. Kao potencijalni ministar odbrane proteklih se dana spominjao i Zvonko Milas, šef Centralne državne kancelarije za Hrvate izvan Hrvatske.

Spekulacije da bi upravo Banožić, koji se inače smatra kadrom Tomislava Čuljka, mogao da postane ministar odbrane, izazvao je u neslužbenim razgovorima revolt među nekim HDZ-ovcima jer ne vide njegovu povezanost s tim resorom. Banožić se ranije pominjao i u opciji da preuzme graditeljstvo i državnu imovinu.

Navodno se izbacivanja iz vlade spasao i dosadašnji ministar privrede Darko Horvat. On bi prema najnovijim informacijama trebalo da postane ministar graditeljstva i državne imovine. Po tom scenariju državna imovina bi se pripojila graditeljstvu.

Plenković je, čini se, bez obzira na protivljenje advokatskih i sudijskih udruženja odlučio da spoji ministarstva uprave i pravosuđa. Na čelo tog resora trebalo bi da sedne Ivan Malenica.

Turizam bi na kraju ipak trebalo da se pripoji kulturi, a taj resor vodila bi Nina Obuljen Koržinek kako se i ranije spominjalo.

Megaministarstvo u kom bi bili privreda, zaštita životne okoline i energetika trebalo bi da pripadne Tomislavu Ćoriću.

Još nije odlučeno ko će biti ministar, odnosno ministarka regionalnog razvoja i fondova Evropske unije. Spekuliše se o Nikolini Brnjac, državnoj sekretarki u Ministarstvu spoljnih i evropskih poslova i Nataši Tramišak, načelnici Osječko-baranjske županije za investicije, razvojne projekte i fondove Evropske unije. Navodno bi ta funkcija trebalo da pripadne nekom iz četvrte izborne jedinice, odnosno nekome ko je blizak Ivanu Anušiću. Zasad više šanse ima Nataša Tramišak, ali još nije donesena konačna odluka. Tramišak je odradila razgovor s premijerom, koji je prema informacijama s kojima raspolaže N1 televizija, prošao jako dobro.

Treba napomenuti da se sva ta imena mogu izmeniti do trenutka kad ih Plenković javno ne objavi s obzirom na to da kod premijera i predsednika HDZ-a svakodnevno na sastanke dolaze brojni uticajni HDZ-ovci koji imaju svoje preferencije i želje.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar