Foto: EPA-EFE/NARONG SANGNAK

Demonstranti su danas u Mjanmaru izašli na ulice, tri dana nakon što je vojska preuzela vlast i uhapsila visoke zvaničnike, uključujući i mjanmarsku liderku Aung San Su Ći. Vojska je naredila privremeno blokiranje Fejsbuka, koji je vrlo popularan u toj zemlji sa 54 miliona stanovnika, a koji je preplavljen video snimcima protesta protiv policijskog časa.

Televizija Mizima snimila je i prikazala većinom mlade ljude na Medicinskom fakultetu u Mandalaju koji protestuju protiv vojnog puča.

Obraćajući se megafonom, vođe protesta su zahtevali uspostavu demokratske vlade. Prema neslužbenim informacijama, uhapšena su najmanje tri demonstranta.

Objave i heštagovi koji pozivaju ljude na građansku neposlušnost postali su viralni u ponedeljak nakon državnog udara.

Fejsbuk, koji je vrlo popularan u zemlji s 54 miliona stanovnika, preplavljen je video snimcima protesta protiv policijskog časa koji je uvela vojska.

Stanovnici grada Jangona u utorak su lupanjem u lonce na balkonima i prozorima, obeležili početak policijskog časa, a mnogi vozači dali su im podršku automobilskim sirenama.

Vojska je naredila privremeno blokiranje Fejsbuka.

Podsetimo, vojska Mjanmara preuzela je 1. februara vlast u ovoj zemlji i uhapsila političko rukovodstvo zemlje na čelu sa Aung San Su Ći. Sva vlast sada je u rukama vojnog komandanta Mjanmara, generala Min Aung Hlainga i proglašeno je jednogodišnje vanredno stanje.

Do vojnog puča je došlo posle ubedljive pobede Nacionalne lige za demokratiju pod vođstvom Su Ći, na izborima za koje vojska tvrdi da su namešteni. Aung San Su Ći je pozvala svoje pristalice da “ne prihvate” i “protestuju protiv puča”.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar