Foto: EPA-EFE/PETER POWELL

Velika Britanija će profesionalnu armiju smanjiti za oko 10.000 pripadnika, a u eri sajber ratovanja njihove poslove će preuzimati roboti i dronovi, saopštilo je Ministarstvo odbrane. Nakon završene reforme, Velika Britanija će imati oko 70.000 profesionalnih vojnika.

U sklopu reforme vojska će ostati bez izvesnog broja tenkova i aviona, ali će biti povećan broj brodova, podmornica i mornara, navodi se u saopštenju, prenosi BBC.

Kada bude završena reforma, Velika Britanija će imati oko 70.000 profesionalnih vojnika. U januaru ove godine bilo ih je 80.010, a u oktobru 2015. godine 86.080.

Ministar odbrane Ben Valas rekao je za BBC da je odluku o smanjunju broja vojnika doneo zbog sve većeg vojnog budžeta, dok su Laburisti ocenili da je to urađeno uprkos sve većim pretnjama sa kojima se suočava Ujedinjeno Kraljevstvo.

Najavljeno smanjenje broja vojnika moglo bi da se sprovede takozvanim prirodnim putem, tako što umesto onih koji se pezionišu ili odlaze iz vojske iz drugih razloga ne bi bili primani novi ljudi.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)