Foto:AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia; shutterstock; Ukraine Presidency/Ukraine Presi; Alexander Kazakov/Kremlin Pool;

Ono o čemu se mesecima spekulisalo i šuškalo u gotovo svakom ćošku sveta, nedavno se zapravo dogodilo. Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski smenio je komandanta Oružanih snaga Valerija Zalužnog i na tu poziciju postavio Aleksandra Sirskog. Ovo je, čini se, samo početak promena u vojnom i političkom vrhu Ukrajine. To je nedavno najavio i sam Zelenski, a čini se da "Igre prestola" koje se trenutno odvijaju sa zadovoljstvom gleda ruski predsednik Vladimir Putin.

Predsednik Ukrajine smenio je nedavno vrhovnog komandanta Valerija Zalužnog i na njegovo mesto imenovao generala Aleksandra Sirskog.

Smena komandanta

„Sreo sam se s generalom Zalužnim, zahvalio mu se na dve godine službe. Razgovarali smo i o tome ko bi mogao da se pridruži rukovodstvu Oružanih snaga. Vreme je za takvo resetovanje. Od danas, novi rukovodeći tim preuzima rukovodstvo Oružanim snagama Ukrajine. Imenovao sam general-pukovnika Sirskog za vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine“, rekao je Zelenski.

Valerij Zalužni Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Najava je usledila nakon više izveštaja ukrajinskih i stranih medija, pozivajući se na anonimne izvore u vladi, da je Zelenski dugo spremao smenu glavnog komandanta.

Zalužni je objavio sličnu poruku, ističući da je vreme za nove ciljeve.

„Upravo smo se sastali s predsednikom. Važan i ozbiljan razgovor. Doneta je odluka o potrebi promene pristupa i strategije. Izazovi 2022. su drugačiji od onih iz 2024. Stoga se svi moraju promeniti i prilagoditi novoj stvarnosti. Da zajedno pobedimo“, naveo je.

Izvor Kijev independenta u Generalštabu Oružanih snaga Ukrajine potvrdio je prošle nedelje da je Zalužni trebalo da bude smenjen i pre nekoliko dana, ali da tada nije želeo sam da se povuče.

Vladimir Zelenski Foto: Stringer / Sputnik / Profimedia

Čistka Zelenskog

I sam Zelenski potvrdio je nedavno da planira smene u vojnom i državnom aparatu. Ova čistka Zelenskog, prema mišljenju analitičara, neće naići na pozitivnu reakciju zapadnih saveznika, koji imaju veliko poverenje u Zalužnog.

Zelenski je u intervjuu za italijansku TV Rai prvi put početkom februara potvrdio da razmišlja o smeni glavnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog.

„Potrebno nam je resetovanje, promena rukovodstva, ne samo vojnog. Potreban nam je novi početak, pričamo o novim ljudima koji će voditi zemlju“, rekao je Zelenski, odgovarajući na pitanje o pričama o raskolu sa vojnim vrhom.

Volodimir Zelenski Foto:Tanjug/Javad Parsa/NTB Scanpix via AP

Rekao je da ima na umu ozbiljno resetovanje koje se ne odnosi na jednu osobu, već na opšti pravac rukovodstva zemlje.

„Mislim na rotaciju čitavog niza državnih zvaničnika, ne samo u jednom sektoru, kao što je vojska. Ako želimo da pobedimo, moramo svi da idemo u istom pravcu, uvereni u pobedu, ne možemo da se obeshrabrimo, moramo da imamo pravu pozitivnu energiju. Zato govorim o restartovanju, zamenama. Kad to kažem, imam na umu nešto ozbiljno“, rekao je Zelenski.

Zelenski je navodno bio nezadovoljan rečima glavnog komandanta ukrajinske vojske, koji je stanje na frontu opisao kao „ćorsokak“. Zelenski je tada pozvao je Ukrajince da ostanu ujedinjeni i da „svi treba da razmišljaju samo o odbrani zemlje“.

„Moramo da se saberemo, da izbegnemo sporove. Ako ne ostvarimo pobedu, Ukrajine više neće biti“, kazao je Zelenski u novembru 2023.

Od ljubavi do mržnje

Iako je Zalužni od početka invazije Rusije na Ukrajinu u februaru 2022. godine izuzetno cenjeni general, nedvno je došlo do raskola između njega i Zelenskog.

POGLEDAJTE JOŠ:

Zalužni ima odličnu reputaciju među zapadnim saveznicima Ukrajine, koji se, prema svemu sudeći, ne slažu sa njegovom smenom.

Glasine o svađi su se pojačale u jesen 2023. nakon neuspeha ukrajinske ofanzive, kada su se predsednik Zelenski i general Zalužni javno raspravljali oko situacije na frontu. Istovremeno, u najavi predsedničkih izbora u Ukrajini, za koje se ne zna da li će biti održani, Zalužnji je pominjan kao jedan od mogućih konkurenata Zelenskom.

U političkim krugovima razvile su se glasine da je Zelenski odustao od planova za održavanje izbora u martu 2024. zbog straha od konkurencije Zalužnog, koji bi, prema nizu anketa, mogao da pobedi aktuelnog predsednika.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar