Foto: Ana Marković/Nova.rs

U podgoričke kafane se do nedavno moglo da se uđe i bez dokaza o vakcinaciji. Nakon donošenja novih mera, predsednik Udruženja ugostitelja Crne Gore, Nikola Buzdovan istakao je da traže od nadležnih da revidiraju mere i da je problem što ostaju bez radne snage.

Pročitajte još:

Iako je novim merama Instituta za javno zdravlje (IJZ) predviđeno da je ulazak u ugostiteljske objekte moguć samo uz dokaz o potpunoj vakcinaciji, ili primljenoj prvoj dozi vakcine protiv koronavirusa, u podgoričkim restoranima i kafanama to se juče nije primenjivalo, pišu Vijesti.me.

U lokale se moglo ući bez kontrole, pojedini nisu ni znali za nove mere, a iz Udruženja ugostitelja Crne Gore zatražili su od nadležnih institucija da do ponedeljka izmene nove epidemiološke mere, za koje je planirano da važe do 20. avgusta.

Predsednik Udruženja Nikola Buzdovan je istakao da traže od nadležnih institucija da se mere izmene.

”Naš je stav da ćemo čekati do ponedjeljka do 15 časova, za kada je i zakazan sastanak Udruženja na kome će se donieti odluka o našim narednim koracima”, kazao je Buzdovan agenciji Mediabiro.

On je kao problem istakao i to što veliki broj zaposlenih u ugostiteljstvu nije vakcinisan.

”Nalazimo se u situaciji gde je mnogo teško naći radnika, a sad imamo situaciju da moramo tražiti vakcinisane ljude. Faktički ostajemo bez radne snage”, kazao je Buzdovan.

Prema njegovim rečima, ugostitelji će teško podneti posao, pogotovo jer je trenutno jek sezone.

On je rekao da su gosti već sinoć počeli da pitaju da li mogu da uđu.

”Mi smo pre dve noći goste puštali da uđu, ali danas već ne možemo nikog pustiti da uđe u naše ugostiteljske objekte”, tvrdi Buzdovan

Buzdovan je napomenuo da su ugostitelji bili i inicijatori kampanje o značaju vakcinacije.

”Mi smo i te kako svesni epidemiološke situacije u našoj zemlji, ali je prilikom donošenja novih mera potrebno bilo pitati kako možemo nekog legitimisati prilikom ulaska u naš objekat”, naveo je Buzdovan.

On je upitao da im se objasni i kako to tražiti kovid potvrdu od ljudi koji su pušteni da uđu u Crnu Goru bez ikakve potvrde.

”Ono što je najvažnije pitanje zašto to samo važi za zatvorene prostorije ugostiteljskih objekata.”

Buzdovan je istakao da u Udruženju smatraju da se radi o diskriminaciji, pogotovo u vremenu kada je svega 35 odsto populacije vakcinisano, “i kada je pretežno vakcinisana starija populacija koja najmanje koristi naše usluge”.

U Crnoj Gori je u posljednja 24 sata registrovano 142 slučaja koronavirusa, na 2.343 analizirana uzorka.

Prisustvo virusa, kako je saopšteno iz IJZ, zabeleženo je kod 125 građana Crne Gore i 17 turista.

”U istom periodu nije prijavljen nijedan smrtni ishod od posedica kovida-19. Oporavila se još 31 osoba, pa je trenutno 856 aktivnih slučajeva infekcije, navedeno je iz IJZ.

Bonus video: Delta soj se širi Grčkom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar